ACTUALITATE

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău: Militarii ruşi staţionaţi ilegal în Transnistria nu se vor retrage

Militarii ruşi staţionaţi ilegal în Transnistria nu se vor retrage. Cel puţin asta spune Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov. Potrivit lui, Grupul Operativ de Trupe Ruse nu se va retrage deoarece nu ar exista condiţii. Diplomatul a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru agenţia rusă de ştiri TASS.

Reprezentantul Kremlinului la Chişinău susţine că în Republica Moldova s-ar afla 200 de mii de cetăţeni ruşi pe care Federaţia Rusă nu-i va abandona. Din acest motiv, trupele ruse vor rămâne pe poziţie.

„Este prematur ca cei 1500 de militari ruşi să fie retraşi, în ciuda declaraţiilor unor politicieni moldoveni. Militarii ruşi ajută la desfăşurarea unei operaţiuni de menţinere a păcii şi protejare a depozitelor cu muniţie în Transnistria şi nu pot fi retrase ca prin magie. Retragerea acestora o cer politicienii iresponsabili, care urmăresc destabilizarea situaţiei în ţară, precum şi unele cercuri din afara republicii”, a spus Excelenţa Sa OLEG VASNEŢOV, AMBASADORUL FEDERAŢIEI RUSE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Potrivit fostului membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului, toate condiţiile de retragere a munţilor şi militarilor ruşi au fost îndeplinite de mult timp.

„28 de ani au fost prea mult pentru aceea ca să fie realizat acordul moldo- rus 1994 în baza căruia tot patrimoniul militar rus urma să fie evacuat în Rusia, procesul chiar a si demarat undeva 35 de garnituri de tren încărcate cu tehnică militară de lupta şi de geniu au plecat in Rusia însă apoi au părut probleme întrebări si interese meschine”, a spus ION LEAHU, fost membru C.U.C.

Ion Leahu nu consideră întâmplătoare această declaraţie a ambasadorului rus la Chişinău. El spune că retorica a fost observată şi la autorităţile separatiste de la Tiraspol.

„Dacă aţi observat în ultimul timp s-au îndesit să spunem aşa declaraţiile tăioase din partea Tiraspolului la adresa Chişinăului în legătură că Chişinăul insistent cere să fie ridicate posturile ilegal plasate. Cu această ocazie deputatul din sovetul suprem de la Tiraspol a declarat că sunt în aşteptarea unor provocaţiuni care ar putea deteriora pacea în teritoriu”, a spus ION LEAHU, fost membru C.U.C.

Biroului politici de Reintegrare nu ne-a oferit o reacţie şi a spus doar că este de competenţa Ministerului Afacerilor Externe. Din păcate, nici ministerul nu a comentat declaraţiile ambasadorului. Militari ruşi sunt dislocaţi în regiunea transnistreană de aproape 28 de ani.

Conform înţelegerii dintre Moscova şi Chişinău din 1994, Federaţia Rusă şi-a lua angajamentul de a evacua şi distruge muniţiile până în anul 2003. Din păcate nu s-a ţinut de cuvânt.