ACTUALITATE

Ambasadorul Daniel Ioniţă: România ar fi apreciat, dacă limba română ar fi fost acceptată în Constituţia R. Moldova

post-img

România ar fi apreciat dacă deputaţii de la Chişinău ar fi modificat articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede modificarea limbii de stat din moldovenească în română. Totuşi, acest fapt nu reprezintă un impediment în relaţiile R. Moldova cu România, spune Excelenţa Sa, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a oferit un interviu pentru TVR Moldova.

„În Republica Moldova vorbesc de fiecare dată limba română şi nu am avut probleme de a mă înţelege cu oricine de aici. Am vorbit cu toţi reprezentanţii partidelor parlamentare şi extraparlamentare. Este un subiect politic.

Vă mărturisesc că sunt convins că România ar fi apreciat acest gest simbolic, care nu face decât să repună un adevăr ştiinţific şi să respecte pe deplin o decizie a Curţii Constituţionale. Baza legală există, pe baza ştiinţifică, ce să mai vorbim, iar pe partea simbolică – ar fi rezonat pozitiv”, a declarat ambasadorul Ioniţă.

Totuşi, potrivit Excelenţei Sale, această chestiune nu reprezintă un impediment în relaţiile R. Moldova cu România, acesta subliniind că, atunci când membrii guvernului de la Chişinău au fost la Bucureşti, aceştia nu au avut nevoie de translator.  

TVR MOLDOVA aminteşte că  fracţiunea liberală din Legislativul de la Chişinău a avut mai multe tentative de modifica artircolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin includerea limbii române drept limbă oficială de stat. De fiecare dată, însă, majoritatea parlamentară a respins această propunere.
 

Limba română în Constituţie - încă o tentativă eşuată! Doar 21 de deputaţi au susţinut iniţiativa