Ambasadorul Daniel Ioniţă: În cazul unor dosare dificile pe arena internaţională, România ştie că poate conta pe sprijinul Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul Daniel Ioniţă: În cazul unor dosare dificile pe arena internaţională, România ştie că poate conta pe sprijinul Republicii Moldova

România şi Republica Moldova sunt nişte parteneri care pe arena internaţională se respectă reciproc. Într-un interviu video pentru Agenţia de presă IPN, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat că afirmă acest lucru cu deplină seriozitate. „Atunci când se pune problema susţinerii reciproce a unor dosare dificile pe arena internaţionale, România ştie că poate conta pe sprijinul Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul.

Declaraţia a fost făcută ca răspuns la întrebarea cu ce ajută şi cu ce poate ajuta Republica Moldova României în cadrul relaţiilor bilaterale. Potrivit lui Daniel Ioniţă, şi proiectele bilaterale sunt utile ambelor părţi, respectiv, sunt în interesul României. „Şi noi avem foarte multe lucruri de învăţat din interacţiunea cu experţii din Republica Moldova. Nimeni nu are cunoaşterea deplină a tuturor lucrurilor, iar din interacţiunea noastră întotdeauna am descoperit că sunt chestiuni care, de exemplu, dumneavoastră aici, în Republica Moldova, le faceţi poate mai bine decât suntem noi în măsură să le facem în România”, a spus şeful misiunii diplomatice româneşti.

Potrivit ambasadorului, există aproape şase mii de firme cu capital din Republica Moldova care operează nestingherit în România. Însă, există un număr de circa trei ori mai mic din România, care sunt înregistrate în Republica Moldova. „Interacţiunea aceasta economică este utilă, în primul rând, celor care muncesc şi în România, şi în Republica Moldova. Aceşti investitori dau de lucru la oameni şi este nevoie de asemenea conexiuni tocmai pentru ca oamenii să aibă motive să stea acasă, să nu mai trebuiască să-şi asume deznădejdea pribegiei şi cu dorul de acasă”, susţine Daniel Ioniţă.

Oficialul a mai reiterat că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, „deoarece sunt mult mai multe lucruri pe care le-am putea face împreună mai bine, dacă vom avea acelaşi nivel de răspundere şi aceeaşi seriozitate şi la Bucureşti, şi la Chişinău, în ceea ce priveşte respectarea unor angajamente pe care ni le-am luat. Vom vedea în ce măsură vor evolua lucrurile, însă din relaţia aceasta bilaterală cred că ambele părţi au de câştigat”, a afirmat oficialul.

Diplomatul mai spune că „România este acum în postura de donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, iar în cadrul acestei asistenţe Republica Moldova a reprezentat principalul stat recipient. Daniel Ioniţă a dat asigurări că „întotdeauna în sprijinul care vine de peste Prut, vom găsi şi un gram de dragoste în tot ce face România aici”.

Despre gazoductul Ungheni-Chişinău, Daniel Ioniţă susţine că, cel mai probabil, în luna aprilie, anul viitor, va fi finalizat tronsonul liniar dintre Ungheni şi Chişinău, iar spre finalul anului viitor, probabil, vor fi finalizate şi toate staţiile de pompare, astfel încât, în iarna anului viitor, gazoductul să aibă presiunea posibilă, pentru cea care a fost proiectat. Daniel Ioniţă mai susţine că mai sunt multe alte proiecte de infrastructură care sunt necesare şi solicitate de cetăţeni.

Interviul video acordat Agenţiei de presă IPN de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, face parte din ciclul „Relaţiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundaţia germană Hans Seiddel.
Similare
RECOMANDĂRI