Daniel Ioniţă, despre vigilenţa României în relaţiile cu Chişinăul: Noi nu mai acceptăm vorbe ci aşteptăm deja fapte
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Daniel Ioniţă, despre vigilenţa României în relaţiile cu Chişinăul: Noi nu mai acceptăm vorbe ci aşteptăm deja fapte

Igor Dodon a spus astăzi că relaţiile dintre Republica Moldova cu România sunt excelente. Asta deşi săptămâna trecută Klaus Iohannis menţiona că nu este deloc convins că actualul guvern de la Chişinău îşi doreşte un parcurs european pentru Republica Moldova şi atenţiona că România va continua în R. Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor.

Reacţia premierului Chicu a fost una nu chiar diplomatică, el a spus că mai puţin îl priveşte ce îl interesează pe Klaus Iohanis. Despre relaţia moldo-română tensionată la moment, ambasadorul român la Chişinău, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, care şi el a spus recent la o întâlnire cu oamenii de afaceri din Bălţi că s-a intrat într-o altă logică şi că România va fi foarte atentă cu cine va lucra de acum în colo în Republica Moldova, spune că „această schimbare de atitudine a Bucureştiului nu este deloc o schimbare de politică faţă de R. Moldova şi că România susţine în continuare parcursul european al R. Moldova, doar că îşi doresc ca acest parcurs european să fie dublat şi de nişte angajamente respectate de către Chişinău.

Fiind întrebat când anume a simţit România că acest guvern se îndepărtează de Uniunea Europeană, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat în cadrul emisiunei „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că „un semnal important a fost chiar momentul când a fost instalat guvernul Chicu. Reforma justiţiei a fost şi ea un factor foarte important pentru noi. Noi acum nu mai acceptăm cu mare uşurinţă vorbele, ci aşteptăm deja faptele. În Republica Moldova problema principală este nu adoptarea unor legi bune ci implementarea lor.”

Cât despre declaraţiile de astăzi ale lui Dodon, Ioniţă a spus că în calitatea sa de ambasador nu poate decât să încerce să creadă că preşedintele R. Moldova întradevăr vrea o relaţie bună cu România, iar la întrebarea de ce până acum nu a avut loc nici o întâlnire oficială într-e preşedintele Iohannis şi Dodon, în mandatul lui Igor Dodon, Ioniţă a spus că nu ştie cine o evită însă dă asigurări că „nu au fost create încă condiţiile necesare pentru această întâlnire.”

Ambasadorul României a atenţionat că  europenii nu sunt deloc mulţumiţi de situaţia politică din Republica Moldova la momentul actual.

„Eu ca ambasador al României în Republica Moldova pot să spun că semnalele care vin de la Chişinău spre Bruxelles nu sunt deloc încurăjătoare pentru dialogul UE-Moldova, dar nu pot să spun că Republica Moldova ar fi deja scoasă din cărţile UE.”

Ambasadorul Ioniţă a menţionat în cadrul emisiunii şi despre bătălia din sectorul unionist care se dă la moment şi a ţinut să menţioneze că unioniştii au nevoie de mai multă responsabilitate, la fel ca şi celelalte fracţiuni proeuropene. „Cu regret constatăm că unii şi-au făcut din unionism o profesie.”
Similare
RECOMANDĂRI