ACTUALITATE

Ambasadorii Succesului: Olesea Stamati, basarabeanca, care a deschis prima şcoală de studiere a limbii române pentru copii în Irlanda

Campania jurnalistică Ambasadorii Succesului ajunge astăzi în Irlanda şi vă prezintă povestea Olesei Stamati. Plecată din Republica Moldova de mai bine de un deceniu, basarabeanca este implicată activ în viaţa comunităţii - organizează evenimente şi a deschis prima şcoală de studiere a limbii române pentru copii. De aproape doi ani, ea lucrează şi pentru Guvernul irlandez.

Povestea basarabencei Olesea Stamati începe la fel ca poveştile a zeci de mii de cetăţeni din Republica Moldova care au emigrat. La început a plecat soţul şi, în 2008, a plecat şi ea. 

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Motivul e cel care îi face pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să plece. Corupţia, incompetenţa, tensiunea asta din societate şi grija zilei de maine. La noi nu ştii ce se poate întâmpla mâine, cum o să-ţi întreţii familia".

Irlanda i-a devenit casă şi acolo s-au născut şi cei trei copii ai ei. 

În Republica Moldova a studiat Jurnalismul, iar în Irlanda a ales să se specializeze în organizarea de evenimente. De aproape doi ani, Olesea Stamati este funcţionar public în Guvernul irlandez. A trecut prin probe dificile până a fost acceptată, dar spune că a meritat efortul. 

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Mă mândresc cu asta şi mă bucur foarte mult că am reuşit. Niciodată nu trebuie să cedăm. Noi suntem în urmă la capitolul servicii publice cu ani lumină. De fapt statul şi instituţiile statului trebuie să lucreze pentru cetăţeni. Şi atât timp cât noi nu o să înţelegem asta, atât timp cât persoanele angajate în servicii publice nu o să înţeleagă că trebuie să lucreze pentru cetăţeni, noi nu avem nicio şansă de izbândă".

Rigorile de la locul de muncă le păstrează şi acasă, iar asta face parte din educaţia şi cultura occidentală. 

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Trebuie să fii integră nu doar la serviciu, trebuie să fii integră când ieşi de la muncă, pentru că ei asta spun – tu eşti un ofeţer public, tu trebuie să fii ofiţer public şi acasă, şi pe stradă, şi oriunde".

Olesea s-a implicat în viaţa comunităţii de basarabeni din Irlanda. Anul trecut a deschis în Dublin prima şcoală de studiu a limbii române pentru copii.

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Este foarte important pentru copiii noştri. Aşa ne păstrăm identitatea, aşa le spunem cine suntem, nu doar prin vorbe, dar prin fapte concrete. Este important ca ei să interacţioneze cu alţi copii din comunitate să vadă că limba română se vorbeşte nu doar acasă, dar se vorbeşte şi în alte case. Vocabularul se restrânge, dacă nu practici, pierzi din cuvinte. Chiar după propriul exemplu, stai şi te gândeşti cum o fo corect cu e sau cu ie. Cu toate că dacă îmi spunea cineva chestia asta mai demult nu era să o cred".

Din cauza pandemiei, şcoala şi-a întrerupt activitatea. Când se vor ridica restricţiile, Olesea îşi propune să deschidă încă două clase, iar limba română să fie studiată şi de copiii mai mari. 

LUDMILA MOTRICALĂ, mama: "Astăzi întâlnesc multe cazuri când părinţii vorbesc cu copiii prin google translate, dat fiind faptul că copiii învaţă în engleză, chiar dacă părinţii vorbesc româna şi este un fapt regretabil". 

Departe de casă, basarabenii din Irlanda nu uită de sărbătorile tradiţionale. 

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Dacă vorbim de perioada de până la pandemie, zilele importante atunci este Festivalul Mărţişorului, apoi noi am mai făcut un eveniment foarte frumos, legat de sărbătorile de Paşti – un ou şi o felicitare pentru oamenii cei dragi. Ne-am întâlnit cu comunitatea, cu copiii, ei au încondeiat ouă. Şi apoi sărbătorim Ziua Limbii Române şi Ziua Independenţei,  comasate cumva într-un eveniment".

Peste o lună, comunitatea basarabenilor va participa şi la parada organizată cu ocazia zilei Sfântului Patrick, cea mai importantă sărbătorea a irlandezilor. Pregătirile sunt în toi.

Chiar dacă Irlanda îi oferă mult mai multe oportuniţăţi decât acasă, sunt multe lucruri care îi lipsesc. 

OLESEA STAMATI, basarabeancă stabilită în Irlanda: "Îmi lipsesc părinţii foarte mult. Soţul meu are o vorbă, el spune că îi lipseşte şi iarba, şi pământul din Moldova. Ne lipsesc oamenii dragi care au rămas în Republica Moldova. Azi dimineaţă mă gândeam – nu regret că am plecat din Republica Moldova, dar oare la bătrâneţe nu voi regreta că nu m-am întors".