Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasada SUA: Relaţiile Republicii Moldolva cu Statele Unite s-ar putea înrăutăţi

Relaţiile Republicii Moldolva cu Statele Unite s-ar putea înrăutăţi, susţine misiunea diplomatică americană de la Chişinău. Reacţia a venit după ce Parlamentul a anulat ieri, decizia de a aloca terenul fostului stadion republican pentru construcţia unui nou sediu al Ambasadei SUA la Chişinău.

Votul deputaţilor socialişti, ai partidului Şor şi al transfugilor de la "Pro Moldova" a nemulţumit misiunea diplomatică americană, care a reacţionat pe pagina sa de facbook.

"Statele Unite regretă şi critică adoptarea de astăzi a legislaţiei de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea un nou complex al Ambasadei.  Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internaţional şi afectează negativ relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova”, se arată într-o postare a Ambasadei SUA la Chişinău.

Misiunea diplomatică a Statelor Unite a postat şi imagini ale proiectului sediului, în care urmau să fie investiţi peste 250 de milioane de dolari.

"SUA este gata să investească peste 250 de milioane de dolari, în locul stadionului de odinioară, să ajute la crearea locurilor de muncă, să susţină business-ul local şi să ofere o nouă destinaţie atrăgătoare pentru Chişinău.", menţionează Ambasada SUA.

Şi premierul Ion Chicu a criticat decizia Parlamentului.

"Orice lege e lege. Dar consider că este o eroare să abrogi sau să modifici o lege, care vizează relaţiile bilaterale între parteneri strategici. Această convingere a mea e valabilă pentru relaţiile noastre cu toţi partenerii strategici pe care îi are ţara noastră. Cu SUA şi alţi parteneri strategici avem relaţii foarte bune şi consider că decizia legislativului privind terenul de pe Tighina nu este una reuşită”, consideră Ion Chicu.

Stadionul Republican a fost demolat în vara anului  2007, la iniţiativa prim-ministrului de atunci, Vasile Tarlev. El promitea că în locul acestuia va fi construită o arenă modernă însă acest lucru nu s-a întâmplat. Iar în 2018, Guvernul Filip a decis să-l vândă Ambasadei SUA, care era căutarea unui nou sediu.
Similare
RECOMANDĂRI