Ambasada României nu este surprinsă de reacţia Ambasadei Rusiei şi nu se lasă atrasă în polemici provocatoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasada României nu este surprinsă de reacţia Ambasadei Rusiei şi nu se lasă atrasă în polemici provocatoare

Ambasada României a venit cu o reacţie la atacul Ambasadei Ruse, în legătură cu comemorarea, la 23 octombrie, a ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă din Basarabia.

Ambasada României în Republica Moldova declară că  nu este surprinsă de reacţia Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi face următoarele precizări:

„Transformarea memoriei militarilor căzuţi la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtaşi. Nu dorim să ne lăsăm atraşi în polemici lansate provocator în spaţiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”. 

Mai mult, Ambasada României subliniază că România are o abordare europeană, atât din punct de vedere ştiinţific în ceea ce priveşte studiul, înţelegerea şi predarea istoriei, cât şi din punctul de vedere al asumării şi condamnării publice a ororilor trecutului, şi este apreciată la nivel european şi internaţional pentru demersurile numeroase şi concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educaţie şi cercetare privind Holocaustul şi comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislaţia română a definiţiei de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul preşedinţiei române a acestei organizaţii.

De menţionat că, Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, o serie de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. E.S. ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Astăzi, Ambasada Rusiei a lansat un atac în adresa Ambasadei României, arătându-se nedumerită de organizarea acestui eveniment  şi a declarat  că ostaşii români ar fi fost cotropitori şi nu eliberatori.
Similare
RECOMANDĂRI