Ambasada României la Chişinău: România este singurul succesor juridic ascendent al istoricei Ţări a Moldovei
Vizualizari:

Ambasada României la Chişinău: România este singurul succesor juridic ascendent al istoricei Ţări a Moldovei

În accepţia dreptului internaţional clasic şi modern, România este singurul succesor juridic ascendent al istoricei Ţări a Moldovei cu capitala la Suceava şi Iaşi. Într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, prilejuită de trecerea a 516 ani de la încheierea domniei lui Ştefan cel Mare, se mai arată că domnitorul este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calităţi de om de stat, diplomat şi conducător militar.

„La 2 iulie 1504 s-a încheiat domnia lui Ştefan al III-lea (n. 1438-1439, Borzeşti - d. 2 iulie 1504, Suceava), supranumit Ştefan cel Mare şi Sfânt după canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română”, se arată în postarea Ambasadei Ronâniei în Republica Moldova.

În postare se menţionează că toate calitîţile lui Ştefan cel Mare i-au permis acestuia să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervenţiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul ţării, de îndepărtare a sa de la domnie.

„În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică şi linişte socială”, se arată în postare.

Potrivit reprezentanţei României, profesorul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, spunea că „Ştefan cel Mare şi-a numit ţara sa, căreia noi îi zicem Moldova, «Ţara Românească»” (…) Ştefan, care a fost un unificator al românilor ante litteram. Recent, un cercetător din Cluj a descoperit în Arhivele de Stat din Milano un document tulburător, din 1489, prin care domnul Moldovei Ştefan cel Mare este numit «regele Daciei». Dacia figurează în mărturii veneţiene la finele sec. al XV-lea şi la începutul sec. al XVI-lea ca principal aliat al Occidentului în cruciada antiotomană. Prin urmare, Ştefan cel Mare este restitutor Daciae cu un secol înainte de Mihai Viteazul. Ştefan cel Mare nu este un simbol al moldovenismului, ci al daco-românismului, aşa cum s-a manifestat acesta în sec. al XIX-lea drept precursor al României unitare moderne”.

Similare
RECOMANDĂRI