Alexandr Slusari, despre criza gazelor în R. Moldova: Gazprom evită acum cu orice preţ negocierile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandr Slusari, despre criza gazelor în R. Moldova: Gazprom evită acum cu orice preţ negocierile

Gazprom evită acum cu orice preţ negocierile cu Republica Moldova privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În contextul crizei gazelor în Republica Moldova, deputatul PAS, Virgil Pâsclariuc spune că gazoductul Iaşi-Ungheni este o alternativă.http://tvrmoldova.md/politic/romania-alaturi-de-republica-moldova-pe-timp-de-criza/

„Lucrurile sunt clare, este vorba de un şantaj. Credeşi că acum merg negocierile? Din informaţiile pe care le am, Gazprom evită acum cu orice preţ negocierile cu noi. Gazprom vrea să întindă acest lucru, poate în noiembrie, poate în decembrie, deoarece în noiembrie noi deja vom plăti preţul pentru gazele naturale conform preţului şi cotaţiilor SPOT din luna octombrie. Dacă acum noi achităm pentru septembrie 790 de dolari, în octombrie a fost aproximativ o mie de dolari. Este o bâtă politică. Ei vor să demonstreze lucrurile care le-au demonstrat timp de 30 de ani: că vor să domine în relaţiile cu Republica Moldova. Trebuie repetat de reiterat poziţia. Cărţile sunt pe masă, ce vrea Gazpromul este clar. Ce vrem noi, în liniii generale a spus guvernarea: că vrem un preţ echitabil, nu vrem şantaj. Dar aceasta este discuţia la care Gazprom nici nu se uită. Având doi factori, trebuie de vorbit pe alocuri dur: regiunea transnistreană şi gazoductul Iaşi-Chişinău. Trebuie să mergem vertical, fără să facem vasalitate Federaţiei Ruse”, a declarat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari, în platoul TVR Moldova. 

De asemnea, deputatul PAS, Virgil Pâslariu, a precizat că autorităţile încearcă să găsească o rezolvare a problemei cât mai rapid, iar o alternativă este gazoductul Iaşi-Chişinău, care recent a fost declarat funcţional. 

„Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că acum accesul la sursele alternativ este mai mare, chiar dacă vom vea un preţ mult mai mare, el nu va fi atât de dureros resimţit pentru populaţie, fiindcă există suficiente pârghii, şi Uniunea Europeană, şi România. Ideea este că acum trebuie să stabilim strategia şi comportamentul nostru faţă de acest tip de negocieri. O alternativă este gazoductul Iaşi-Chişinău”, a precizat deputatul PAS.

În context, analistul politic Vlad Ţurcanu a menţionat că această problemă a Republicii Moldova poate consolida şi mai mult societatea, lucru care defapt nu ar fi atât de agreat de autorităţile de la Moscova.  

„ Această insistenţă a Federaţiei Ruse de a folosi pe şleau, fără prea multe menajamente acest instrument politic împotriva noastră ar putea să consolideze societatea. Nimănui nu-i place să se simtă vulnerabil şi oricând în situaţia de a fi pus în încurcătură”, a spus analistul politic Vlad Ţurcanu.

Amintim că, în urmă cu două zile Comisia pentru Situaţii Excepţionale a instituit stare de alertă în domeniul energetic. Potrivit deciziei autorităţilor, a început deja utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice. De asemenea, Guvernul de la Chişinău a început  pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici, industriali şi comerciali. În plus, autorităţile spun că sunt în căutarea unor soluţii pentru economisirea consumului de gaze naturale şi energie electrică.
Similare
RECOMANDĂRI