Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Alertă maximă la Hînceşti: Un spital a intrat în carantină

Spitalul din satul Cărpineni, raionul Hînceşti, a fost închis pentru două săptămâni. Decizia s-a luat de urgenţă după ce, acum câteva zile, din instituţia medicală ar fi fugit o pacientă care ieri a fost diagnosticată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Acum toţi angajaţii unităţii sanitare care au intrat în contact cu femeia bolnavă sunt în carantină.

Femeia care a pus pe jar autorităţile din Hînceşti este din satul Bălceana, unde s-a înregistrat primul deces din cauza noului coronavirus. Pe 11 martie, ea a fost internată la spitalul din Cărpineni, Secţia Geriatrie. Atunci, pacienta nu prezenta simptome de infectare cu virusul COVID-19. Femeia nu a mai aşteptat să fie externată şi a plecat acasă.
 
„A părăsit spitalul pe data de 15 martie. Din spusele asistenţilor medicali, a fost externată la insistenţa proprie, a plecat cu transportul propriu. Şi până pe data de 21 martie s-a aflat în localitate, ca pe 21 martie să acuze simptome de răceala şi a fost transportată la un spital din Chişinău”, a declarat primarul localităţii pentru TVR Moldova, Ion Cărpineanu.

Ajunsă în grija medicilor de la Spitalul Clinic Republican, femeia din Bălceana a fost diagonsticată pozitiv cu noul tip de coronavirus, pe data de 23 martie. Alertate de această situaţie, autorităţile de la Hînceşti au închis temporar spitalul în care s-a aflat pacienta. Medicii şi asistentele medicale care au intrat în contact cu bolnava sunt în izolare.

„Este vorba despre 24 de persoane care au astăzi statut de contacţi. Toţi sunt izolaţi la domiciliu. Nimeni nu acuză simptome de răceală sau care ar fi caracteristice contaminării. Sunt monitorizaţi. S-a sistat activitatea spitalului pe 14 zile ca nu cumva să avem riscul dacă vor apărea persoane suspecte. Suntem în prima linie şi suntem conştienţi că există riscul ăsta dar iată e o măsură de prevenţie”, a mai menţionat primarul localităţii.

Conform fişelor epidemiologice furnizate de către Poliţia de Frontieră, în satul Cărpineni au revenit peste 400 de persoane din zonele afectate de coronavirus. Toţi au fost plasaţi în carantină. Astăzi mai erau izolate 49 de persoane. Între timp, în raionul Hînceşti sunt înregistrate noi cazuri în care persoane suspecte de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 sfidează regimul de carantină. O altă femeie din Bălceana a mers în vizită la fratele său, care locuieşte în satul Bujor.

„La 24 martie, angajaţii iInspectoratului de Poliţie Hînceşti au amendat o femeie în vârstă de 41 ani din satul Bălceana, raionul Hînceşti. Fiind în regim de carantină satul din cauza COVID-19, ea evitat punctele de control şi a plecat la rudele sale în altă localitate din raionul Hînceşti. Astfel, atât doamna cât şi fratele ei au fost amendaţi cu câte 22 500 lei, conform art. 76 prim alin. (1) Codului Contravenţional al RM”, a menţionat Cristina Vicol, ofiţer de presă, Inspectoratul de Poliţie Hînceşti.

Poliţiştii din Hînceşti au întocmit, până acum, alte şase procese verbale pe numele unor persoane care nu au respectat regimul de carantină. Două incidente au avut loc în satul Bălceana, iar celelalte patru în satul Sofia. Potrivit datelor oficiale furnizate de către Ministerul Sănătăţii, raionul Hînceşti se situează pe locul doi în Republica Moldova, după Chişinău, în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate cu virusul COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI