Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alertă la Ocniţa. A fost instituit Cod Roşu în mai multe localităţi

Alertă la Ocniţa. Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a instituit de la întâi martie Cod Roşu, în 11 localităţi, iar cetăţenii spun că sunt mai precauţi şi respectă restricţiile impuse. Chiar dacă e situaţie epidemiologică, iar autorităţile locale trebuie să monitorizeze situaţia şi să găsească soluţii, preşedintele raionului a plecat în concediu de odihnă.

De la începutul anului, numai în comuna Lencăuţi, au murit 3 oameni din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus. În prezent, 53 de localnici sunt infectaţi, iar 15 se tratează la spital. De teama virusului, oamenii stau mai mult în case, iar pe drumurile din sat rar întâlneşte vreun localnic. 

"Ne e groază, ne temem, dar nu avem încotro. Vin puţini, puţini, în jumătate o scăzut vânzările. Mă tem, de ce să nu mă tem, dacă moare lumea. Şcoala e închisă, nici microbuzul de rută nu circulă la noi. Mă duc la sărai, aici, la mine, nu mă duc în sat".

De la începutul pandemiei, din cei peste 1600 de localnici din Lencăuţi, s-au infectat 112. 

STANISLAV BAIRAC, primar Lincăuţi, raionul Ocniţa: "Lumea s-a disciplinat, dacă într-o perioadă de timp erau mulţi sceptici, care nu credeau, în privinţa covidului, decesele, ultimele decese, având în vedere că au decedat şi persoane mai tinere, în jur de 40 de ani, oleacă i-a pus în gardă".

Chiar dacă Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a decis închiderea pieţelor până pe 9 martie, la Ocniţa unii comercianţi ignore interdicţia. Ei motivează că au nevoie de bani pentru a supravieţui. 

"Am venit să sortăm produsele şi am găsit cumpărători aici. – Bine, vă rog să închideţi.  - Noi închidem, închidem, ne scuzaţi. Nu am ieşit la muncă, am venit să fac olaecă de ordine şi, iată, doamna m-a rugat ceva. Piaţa a închis-o anul trecut, eu am luat credit şi m-am deschis iar şi acum iar e închis. Cu ce să trăiesc? -Aţi decis să ieşiţi la lucru. – Nimeni nu mi-o spus să nu ies. Cu ce să trăieşti, cu 1200 pensie? Când o închis pieţele nu s-au gândit la om. Nouă, în primul rând, trebuie să ne dea ca să avem ce mânca şi pe urmă să ne închidă".

MIHAELA PETROV, reporter TVR Moldova: "Am încercat să aflăm din prima sursă despre cum luptă autorităţile locale cu temutul virus, dar că paza ne-a blocat accesul în interior, motivând că este carantină Situaţia dificilă din zonă, însă, nu l-a împiedicat pe preşedintele raionului să-şi ia concediu".

În spitalul din Ocniţa sunt internaţi 90 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

ALA CUŞNIR, vicedirector, Spitalul Raional Ocniţa: "Avem vreo 15-18 locuri, dar avem bolnavi care merg azi la externare şi o să se mai elibereze locuri. Avem personal destul, instruit, foarte bravo".

Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a interzis în localităţile aflate sub cod roşu desfăşurarea slujbelor religioase cu prezenţa fizică a enoriaşilor în incinta bisericilor.
Similare
RECOMANDĂRI