Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile din R. Moldova, în atenţia presei internaţionale

Alegerile din Republica Moldova au fost în atenţia presei internaţionale. Jurnaliştii au relatat pe larg scrutinul electoral dar au pus pe tapet şi noile provocări ale preşedintelui ales. Este aproape unanim mesajul trasmis că uniunea europeană va avea o altă deschidere către Republica Moldova.

EURONEWS scrie că liderul opoziţiei proeuropene, Maia Sandu, l-a învins pe Igor Dodon pentru a deveni noul preşedinte al Republicii Moldova. Euronews a citat declaraţiile Maiei Sandu care a sugerat perspectiva unor alegeri parlamentare rapide şi a susţinut că "Parlamentul a dovedit că nu funcţionează pentru oameni". Agenţia europeană de ştiri spune că Dodon a fost susţinut de Vladimir Putin şi din 2016 a mutat Republica Moldova mai aproape de Rusia.

Şi jurnaliştii de la BBC spun că preşedintele ales se confruntă cu provocări uriaşe, în special în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus şi economia pentru că Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Maia Sandu favorizează legături mai strânse cu Europa iar conform jurnaliştilor BBC, înfrângerea lui Igor Dodon este penibilă pentru Kremlin pentru că preşedintele Vladimir Putin l-a susţinut în mod deschis în această cursă electorală. BBC reaminteşte că Republica Moldova este o republică parlamentară iar noul preşedinte se luptă să facă lucrurile fără o majoritate parlamentară.

Şi France 24 scris că victoria lui Maia Sandu ar putea fi prost primită la Moscova. Mică naţiune ex-sovietică se află sub ochiul atent al Rusiei, care doreşte să rămână în sfera sa de influenţă într-un moment în care mai multe guverne din fostul spaţiu sovietic sunt zguduite de tulburări politice.

Jurnaliştii de la REUTERS scriu că Maia Sandu, educată la Harvard şi cu experienţă la Banca Mondială, a câştigat detaşat lupta electorală.

TvRain.ru citează declaraţiile Maiei Sandu în care susţine că statul trebuie să aibă respect pentru drepturile cetăţenilor. TV Rain scrie că Maia Sandu pledează pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană şi parteneriat cu SUA.

Şi Digi24 a semnalat că Maia Sandu, candidat proeuropean, a câştigat la un scor categoric şi va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulţi comentatori să creadă că e posibil să fie declanşate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate.

Le Figaro titrează că Sandu câştigă alegerile prezidenţiale şi  promite o luptă nemiloasă împotriva corupţiei.

Şi presa spaniolă a scris despre câştigarea alegerilor de către Maia Sandu.

La Vanguardia a transmis că fosta mică republică sovietică va avea un preşedinte pro-european după victoria Maiei Sandu.

Daily Mail a precizat că Maia Sandu favorizează legăturile mai strânse cu Uniunea Europeană şi ea a câştigat votul prezidenţial al Republicii Moldova, învingându-l decisiv pe prorusul Igor Dodon.
Similare
RECOMANDĂRI