Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei: ADEPT va urmări procesul electoral şi va sesiza problemele ce trebuie soluţionate

Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT" a prezentat detalii despre pregătirea alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei. Organizaţiile societăţii civile vor urmări procesul electoral şi vor sesiza problemele ce trebuie soluţionate.

Directorul executiv al Asociaţiei ADEPT spune că este importantă  armonizarea legislaţiei electorale a UTA Găgăuzia cu cea din Republica Moldova.

IGOR BOŢAN, director executiv, Asociaţia ADEPT: „Pornind de la necesitatea armonizării legislaţiei electorale regionale cu cea naţională, a fost stabilită o relaţie de cooperare între CEC regională şi cea naţională. Există o problemă că Codul Electoral al Găgăuziei a fost adoptat în 2015, între timp, la nivel naţional au avut loc un şir de procese foarte importante. Au fost modificări substanţiale în Codul Electoral. Comisia Electorală din regiune a elaborat un proiect de lege de modificare a Codului Electoral. Marea problemă aici e dacă Adunarea Populară în cele două luni de zile sau mai puţin, care au rămas până la expirarea mandatului, reuşeşte să modifice legislaţia electorală”.

O altă problemă ar fi expirarea, pe 24 decembrie 2020, a mandatului Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei.

IGOR BOŢAN, director executiv, Asociaţia ADEPT: „Regula generală prevăzută şi în Codul Electoral al Găgăuziei este că dacă momentul expirării mandatului intervine în perioada electorală, atunci componenţa existent a CEC îşi exercită mandatul mai departe”.

Proiectul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT este susţinut de misiunea OSCE.
Similare
RECOMANDĂRI