Alegeri prezidenţiale România. Prima secţie de vot s-a deschis în Noua Zeelandă
Sursa foto:agerpres.ro Vizualizari:

Alegeri prezidenţiale România. Prima secţie de vot s-a deschis în Noua Zeelandă

Votul la primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a început în Noua Zeelandă. Prima secţie deschisă dintre cele 835 organizate peste graniţe a fost cea din Auckland. Vă reamintim că, în premieră, românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exprima dreptul de vot.

Cinci dintre cele 6 secţii de vot din Australia s-au deschis vineri la ora locală 12:00 (03:00 ora României) la Canberra, Melbourne, Sydney, Brisbane şi Adelaide. Secţia din Perth este pe un fus orar diferit.

Vineri dimineaţă se deschide şi secţia de votare organizată la Ambasada României la Tokyo, singura din Japonia.

Secţiile din diaspora sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Cele mai multe secţii de votare pentru români sunt în Spania - 143, în 99 de localităţi.

O parte au fost deschise în hoteluri, centre culturale, centre comerciale sau, de exemplu, în Guissona, în "Aventura Park", un spaţiu dedicat evenimentelor pentru copii. În Madrid, Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat organizarea a 9 secţii de votare.

În Italia au fost aprobate 142 de secţii de votare, dintre care 5 la Roma, împărţite la ambasadă, consulat, respectiv Institutul Cultural Român. La Milano, pe lista AEP figurează 3 secţii de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o şcoală.

În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 72, dintre care 18 sunt la Londra. Printre spaţiile în care va exista o secţie de votare, în Londra, se numără şi restaurantul "Dracula".

Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale în una dintre cele 50 de secţii aprobate de AEP.

Cinci dintre aceste secţii sunt în Paris. Toate cele trei secţii de votare stabilite pentru românii din Marsilia sunt în hoteluri, potrivit listei publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe lângă cei îşi pot exprima opţiunea la urnă, 43.003 români au ales să voteze prin corespondenţă, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.

Ordinea pe buletinele de vot este următoarea: Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu - independent.

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.

Sursa: Agerpres

Similare
RECOMANDĂRI