ACTUALITATE

Ala Mândâcanu: Calitatea politicienilor de la Chişinău scade de la an la an, lipseşte o doctrină clară de dezvoltare a R. Moldova, gândirea strategică, empatia şi comunicarea civilizată

Calitatea politicienilor scade de la an la an, tinerii pleacă pentru că nu îşi văd în R. Moldova viitorul, iar dacă această stare de spirit va mai domina, R. Moldova va aluneca inerent spre spaţiul euro-asiatic. De această opinie este Ala Mândâcanu, fost membru al Parlamentului din Republica Moldova, redactor-şef al publicaţiei "Democraţia", vicepreşedinte al Partidului Social Liberal şi decan al Facultăţii de Jurnalism. Ea a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA că dacă Parlamentul de la Chişinău nu încetează să participe la acţiunea de destabilizare a situaţiei economice, politice şi sociale în R. Moldova, ne vom pomeni să fim o gubernie a Rusiei.

„R. Moldova nu a fost niciodată stat, ea a existat ca o provincie, fie a Rusiei, fie a României, fie Imperiului Otoman, independenţa nu a fost rezultatul luptei pentru independenţă cum a fost la alte popoare, noi am fost o bucată ruptă din România şi la un anumit moment am fost declarat stat. URRS nu a plecat din R. Moldova pentru niciun moment, mă refer la Rusia. Propaganda rusească este destul de eficientă în R. Moldova. Noi nu am făcut încă alegerea civilizaţională, noi nu putem spune ce limbă vorbim, unde mergem, suntem exact unde am fost cu 30 de ani în urmă, noi suntem ţinuţi într-o bulă de aer, de manipulare continuă şi nu suntem lăsaţi să ne dezvoltăm liber”, susţine Ala Mândâcanu.

Ea susţine că R. Moldova mai este încă spaţiul unor bătălii geo-politice, iar liderii pro-europeni de la Chişinău ar trebui să ofere cetăţenilor o opţiune clară a integrării europene, care, în opinia ei, este singura cale de dezvoltare a statului R. Moldova.

„Această clasă politică de astăzi este una cu mentalitate verticală, nu orizontală, în special, relaţia cetăţean şi stat, nu au o mentalitate democratică, nu au mesaj clar către electorat. Calitatea politicienilor scade de la an la an, tinerii pleacă, nu îşi văd în R. Moldova viitorul, aceasta stare de spirit dacă va mai domina R. Moldova va aluneca inerent spre spaţiul euro-asiatic. Lipseşte o doctrină clară de dezvoltare, gândirea strategică, lipsa de empatie şi comunicare civilizată. Scade nivelul elitelor, nivelul de gândire, nivelul alegătorului, deşi alegătorul românesc fierbe, dar nu avem încă lideri în acest sens”, susţine Ala Mândâcanu.

Totodată, ea este de părere că elitele în republicile ex-sovietice nu au interes de oameni deştepţi, acestea au interes ca elitele intelectuale să plece şi să rămână robii care pot să îi conducă.

„Basarabia a fost deznaţionalizată de sute de ani. Nu sunt lăsaţi oamenii să aibă identitate, dacă vor fi lăsaţi, vor dori cu România, aceasta este o politică de deznaţionalizare ce continuă până în prezent. Dacă elitele politice vor demonstra responsabilitate şi vor spune că într-un anumit termen vom ajunge să fim un stat capabil să se dezvolte economic şi sunt stăpâni pe acest pământ, lucrurile s-ar putea schimba. Mă tem că R. Moldova nu are forţa de una singură să rezolve ceva, nu are forţa intelectuală, o elită intelectuală care să spună că noi suntem în stare singuri să facem ceva. Singura opţiune este unirea cu România şi integrarea în UE, iar în acest sens trebuie să avem lideri care să pledeze pentru acest lucru”, a spus ea.

Ala Mândâcanu mai afirmă că în R. Moldova are loc o destabilizare a situaţiei, ce ar putea comporta consecinţe nefaste, iar partidele pro-europene trebuie să ofere cetăţenilor o orientare clară de dezvoltare.

„Dacă Parlamentul de la Chişinău nu încetează să participe la acţiunea de destabilizare a situaţiei economice, politice şi sociale în R. Moldova, ne vom pomeni să fim o gubernie a Rusiei. Cei care îşi zic pro-europeni trebuie să se aşeze şi să ia decizii necesare statului R. Moldova. Nu Plahotniuc sau Dodon e problema, dar direcţia noastră spre est sau spre vest, toţi trebuie să aibă un plan clar unde trebuie să meargă, liderii au obligaţia de a realiza integrarea europeană, că asta au promis alegătorului. R. Moldova dacă îşi zice stat trebuie să facă tot ca să trăiască bine, nu să umble cu mâina întinsă, dar să stabiliească drept obiectiv parcursul european, singura cale din a scoate statul din sărăcie. Democraţia occidentală înseamnă drepturi şi libertăţi, este un stat care ştie să îţi protejeze drepturile. Sistemul euro-asiatic este bazat pe verticală, şeful, liderul, este cel ce decide şi fără el nu se întâmplă nimic. Mentalitatea de rob de pe timpul URSS mai funcţionează încă în R. Moldova”, a menţionat Ala Mândâcanu.