Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agenţii economici, cărora li s-au nimicit loturile de legume cu un conţinut ridicat de plumb, nu vor fi despăgubiţi

Consumăm plumb din legumele autohtone, iar viata ne este pusa in mare pericol. Expertii au depistat loturi mari de ardei, ceapă şi sfeclă roşie a căror normă admisibilă la metalele grele era depăşită de patru ori. Legumele au fost crescute în Anenii Noi, în apropierea râului Bîc, de unde şi s-ar fi luat apa pentru a iriga plantaţiile. Cel puţin, asta susţin inspectorii de mediu şi cei de la ANSA care au făcut verificările.

Responsabilii de la ANSA spun că verificările s-au făcut după ce in în râul Bîc s-au găsit concentraţii mari de poluanţi.
 
„În urma rezultatului de laborator s-au depistat cinci probe neconforme, cu un conţinut de plumb care depăşeşte limitele maxime stabilite conform actelor normative. Respectiv, în urma acestot rezultate, s-a decis nimicirea acestor loturi”, spune Radu Musteaţă, şef de Direcţie la ANSA.

Este vorba despre 250 de tone de produse agricole care conţin plumb în cantităţi extrem de mari. S-a ajuns la această situaţie pentru că agricultorii au ignorat interdicţiile privind folositea apei din râul Bîc pentru irigaţii.

„S-a constatat că unui agent economic chiar i s-a eliberat. Noi am examinat actele şi vom iniţia proceduri de documentare. Deoarece avem anumite suspiciuni că au fost eliberate ilegl”, spune Igor Talmazan, şeful Corpului de Control al prim-ministrului.

„Până acum, au fost distruse trei loturi de ardei şi urmează un lot de ceapă şi sfeclă roşie. Păgubaşi sunt şi agricultorii care au rămas şi fără marfă, şi fără bani”.

„Nu pot fi despăgubiţi oamenii care au încălcat legea şi au crescut produse dăunătoare pentru cetăţeni. Aceste produse nu pot fi realizate, asta înseamnă pierderi pentru producători dar pierderile sunt mult mai mari pentru oamenii care altfel ar consuma aceste produse”, spune prim-ministrul Maia Sandu.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor atenţionează consumatorii să aibă grijă ce legume cumpără, dar şi să ceară de la comercianţi actele ce atesta calitatea legumelor. Specialistii spun ca s-au mai depistat şi cantitati mari de peşte infestat care a fost importat. În acest caz, şeful Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost suspendat din funcţie pentru că ar fi eliberat certificate sanitare unor produse neconforme.
Similare
RECOMANDĂRI