ACTUALITATE

Afaceri deschise de femei datorită proiectul PNUD "Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului".

Deschiderea unei afaceri este întotdeauna o provocare, dar mai ales acum, în perioada pandemiei. Datele arată că, 60 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza COVID-19 sunt femei. Asta le-a motivat să-şi deschidă propria afacere iar 10 dintre ele, cu domiciliu în stânga Nistrului, au aplicat la proiectul PNUD "Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului". Ele au câştigat granturi în valoare de 10 mii de dolari pentru dezvoltarea afacerilor.

Alina Zatîca, din Slobozia, a decis să se apuce de apicultură. A aplicat la proiectul PNUD şi a primit un grant de 10 mii de dolari.

ALINA ZATÎCA, beneficiară proiect, Slobozia: "Imi place apicultura, îmi place să fac miere şi am decis să fac un bussiness plan. Am auzit de proiectul Ad Tdrade, mi-a plăcut şi am decis să-mi testez forţele. Aş vrea să vindem mierea nu doar în regiunea noastră, dar am vrea să ieşim la un alt nivel."

La concurs s-au înscris 102 participanţi din regiunea transnistreană. Cele mai bune zece idei de afaceri au fost finaţate cu câte 10 mii de dolari.
 
MARIA MILEVA-DMITRIŞINA, beneficiară proiect: "Avem caşcaval cu mucegai alb şi fără mucegai. Cele mai solicitate sunt Camembert şi Camembert cu trufe negre. Produsele sunt făcute din materie primă de calitate. Vrem să ieşim pe piaţa internaţională. În următorii 5 ani, planificăm să colaborăm cu antreprenori francezi”.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectaţi vor beneficia, pe parcursul următorilor doi ani, şi de mentorat în afaceri.

DIMA AL-KHATIB, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: "Suportul acordat întreprinderilor micro, mici şi mijlocii este foarte important în ceea ce priveşte recuperarea de pe urma pandemiei Covid-19. Fără aceste întreprinderi dezvoltarea durabilă locală ar fi în pericol”.

Excelenţa Sa STEVEN MARK FISHER, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova: "Acest proiect, inclusiv aceste granturi pe care le acordăm astăzi acestor femei antreprenoare creative, are ca scop oferirea de oportunităţi şi promovarea egalităţii. Femeile sunt o forţă economică puternică, prin urmare, antreprenoriatul feminin trebuie încurajat."

Excelenţa Sa KATARINA FRIED, ambasadorul Suediei în Republica Moldova : "Ne bucurăm că sunt lansate mai multe companii conduse de femei şi sperăm că prin ajutorul programului AdTrade vom implica mai multe  femei de pe malul stâng al Nistrului şi vom stabili relaţii economice de durată."

Anul trecut, 21 de antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au primi câte 15 mii de dolari, în cadrul proiectului pentru dezvoltarea afacerilor. Proiectul AdTrade este implementat de PNUD în perioada 2019-2023, cu asistenţa financiară a Suediei şi Marii Britanii.