Adrian Dupu: Valoarea proiectelor finanţate de DRRM pentru Republica Moldova constituie circa două milioane de lei româneşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adrian Dupu: Valoarea proiectelor finanţate de DRRM pentru Republica Moldova constituie circa două milioane de lei româneşti

„La fârşitul primăverii am dat drumul primei sesiuni de finanţări pentru acest an. Din păcate, bugetul nu a fost îndeajuns pentru toate proiectele care au fost depuse. Vorbim despre 95 de proiecte în valoare totală de 20 de milioane de lei ( româneşti-n.r ), iar bugetul nostru este undeva la 2 milioane de lei”, a declarat Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, într-un interviu acordat PS News.

„Acum o săptămână am anunţat rezultatul evaluării, astăzi (n.r – joi) se încheie şi perioada de contestaţii, iar săptămâna viitoare vom semna contractele cu câştigătorii. Noi ne dorim, şi am vorbit şi cu premierul Florin Cîţu, ca la următoarea rectificare să primim mai mulţi bani pentru proiecte. Cererea a fost foarte mare şi au fost multe proiecte bune”, a declarat secretarul de stat Adrian Dupu.

„Ceea ce facem noi la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova este să încurajăm şi să producem proiecte care să ducă la apropierea dintre cele două ţări. Vorbim de o apropiere bazată pe cultură, istorie, limbă spiritualitate, lucruri care ne leagă pe noi. Avem proiecte proprii pe care le finanţăm, vorbim despre proiecte depuse de instituţii media, universităţi, ONG-uri, autorităţi locale, în sprijinul comunităţii de acolo.”, a spus Adrian Dupu.

Totodată, Dupu a ţinut să le transmită şi un mesaj celor care depun proiecte la Departamentul pe care îl conduce, adăugând că instituţia nou înfiinţată nu are bugetul necesar pentru a finanţa şi proiecte de infrastructură.

„Mi-aş dori ca acest mesaj să ajungă la cei care depun proiecte la Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova: noi încercăm şi avem ca misiune tocmai acest lucru, întărirea comunităţii de limbă, cultură, tradiţie, spiritualitate şi istorie. Noi nu avem bugetul necesar să finanţăm proiecte de infrastructură, de exemplu. România nu oferă doar aceşti bani R.Moldova.

„Aceşti bani, 2 milioane de lei, sunt doar pentru proiectele pe care le-am enunţat deja. Să nu uităm că şi anul trecut, dar şi anul acesta, România a acordat foarte mulţi bani Republicii Moldova în ajutoare umanitare, vaccinuri, 6000 de tone de motorină  – 7 milioane de euro. România ajută constant R. Moldova. Au fost unii care au fost nemulţumiţi sau care au atacat rezultatele şi au spus că România nu face. România face. Departamentul are un scop anume, dar ajutoarele care vin din România pentru cetăţenii R. Moldova sunt foarte multe. Mai avem şi înfrăţirile care sunt între localităţile din România şi R.Moldova. Dacă e să tragem linie, sunt foarte mulţi bani care merg anual în sprijinul cetăţenilor din R. Moldova”, a mai precizat secretarul de stat.
 
Similare
RECOMANDĂRI