Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Adrian Dupu: România a fost, este, şi va fi mereu alături de Republica Moldova

România a fost, este, şi va fi mereu alături de Republica Moldova. Declaraţia aparţine noului secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu. Oficialul a oferit un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA în care a enunţat câteva dintre priorităţile mandatului său.

Adrian Dupu, noul secretar de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova, a declarat că prioritatea zero este consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două state româneşti, dar şi dezvoltarea cu succes a tuturor proiectelor comune. Dupu susţine că pune accent pe procesului de redobândire a cetăţeniei române şi va aborda acest subiect cu instituţiile de la Bucureşti, astfel încât dosarele să fie soluţionate într-un timp mai scurt.

„Ştiu foarte bine că această problemă solicită o rezolvare grabnică din partea solicitanţilor, de aceea îmi voi da silinţa să comunicăm, într-un viitor apropiat, soluţia pe care o propunem. Cu siguranţă, timpul de examinare a acestor dosare va fi mult mai scurt. Trebuie să vedem însă dacă aceasta este singura problemă. Dar, vă promit, voi avea soluţie, iar oamenii vor fi mulţumiţi”, a spus Adrian Dupu în interviul acordat TVR MOLDOVA.

Oficialul român s-a referit şi la posibilitatea ca primarii localităţilor din Republica Moldova să acceseze fonduri europene şi proiecte transfrontaliere, în colaborare cu autorităţile din România.  

„Apropierea dintre administraţiile publice locale nu este o noţiune abstractă şi se va dovedi, foarte curând, că astfel de proiecte transfrontaliere vor prinde viaţă. Noi, cei din România, ne dorim cu adevărat o apropiere între comunităţile noastre, între primării, dar trebuie să se ştie că regulile unor astfel de proiecte nu le facem noi, românii, ci autorităţile de la nivel european, iar gradul de exigenţă este extrem. Cred că deficitul de comunicare a fost cel care nu a permis, până în acest moment, ca multe proiecte transfrontaliere să fie deja în execuţie”, a declarat Adrian Dupu.

De asemenea, secretarul de stat a reiterat angajamentul României pentru a ajuta Republica Moldova în depăşirea crizei pandemice. Adrian Dupu s-a referit şi la iniţierea unui proiect pe termen mediu şi lung pentru consolidarea spaţiului informaţional comun. Totodată, oficialul român a vorbit despre angajamentul României de a susţine poporul Republicii Moldova în drumul său către o apropiere reală de valorile şi principiile europene.
Similare
RECOMANDĂRI