ACTUALITATE

Adrian Dupu: Pandemia nu a permis depunerea jurământului de credinţă României celor care au emisă hotărârea de cetăţenie

Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România a reuşit să soluţioneze toate dosarele restante până în 2020, a declarat secretarul de Stat al Departamentului pentru Relaţia cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Acesta a mai adăugat că pandemia nu a permis depunerea jurământului de credinţă României celor care au emisă hotărârea de cetăţenie.

Adrian Dupu a mai precizat că anul trecut s-au soluţionat de trei ori mai multe dosare decât în anii precedenţi.

„Dacă nu era această pandemie, eram la zi cu toate dosarele de cetăţenie”, a spus Adrian Dupu..

Oficialul guvernamental a amintit şi despre recunoaşterea în România a diplomelor de medic eliberate în Republica Moldova.

„E un pic mai delicat subiectul pentru că, România fiind membră a Uniunii Europene, înseamnă că, dacă noi recunoaştem o diplomă, e recunoscută la nivel european. Condiţiile sunt mai stricte, trebuie să respectăm un cadru legislativ mai larg. Se cunoaşte problema şi se încearcă găsirea unei soluţii”, a spus Adrian Dupu, care a ,mai precizat că aceleaşi reguli europene trebuie respectate şi în ce priveşte liberalizarea pieţei muncii din România pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Potrivit lui Adrian Dupu, România şi-a făcut şi îşi face constant datoria de frate, partener şi vecin al Republicii Moldova şi o face constant de 30 de ani.

„Noi am încercat să promovăm şi să încurajăm în Republica Moldova nişte valori în care credem. Am încurajat parcursul european, am încurajat o democraţie sănătoasă,  justiţie corectă. Am sprijinit financiar şi cu expertiză, dar toate deciziile sunt luate de cetăţeni. România a făcut şi face tot ce este posibil, dar responsabilităţile sunt de ambele părţi ale Prutului”, a spus Adrian Dupu.