ACTUALITATE

Administraţia separatistă de la Tiraspol: Din cauza poziţiei Chişinăului nu a fost semnat protocolul propus de OSCE la Bratislava

post-img

O nouă rundă de discuţii tensionate în formatul "5+2" s-a încheiat. Aşa-zisul ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a confirmat că, în cadrul reuniunii de la Bratislava, părţile "au decis să facă o pauză", iar viceprim-ministru pentru Reintegrare de la Chişinău, Vasile Şova a reiterat dorinţa ca fromatul să revină la obiectivul principal pentru care a şi fost creat. Astfel la Bratislava nu a fost semnat protocolul propus de OSCE.

Potrivit site-ului MAE al regiunii, comentând rezultatele reuniunii, el a spus că "acesta este un fenomen rar, dar, cu toate acestea, şedinţa nu s-a încheiat".

"În viitorul apropiat vom continua să lucrăm la problemele actuale, precum şi la protocolul final. Aceasta este o decizie consolidată, deoarece nu am putut ajunge la un consens. Deşi partea transnistreană a fost de acord să semneze protocolul propus de OSCE, însă din cauza poziţiei Chişinăului, a trebuit să luăm o pauză în negocieri", a spus diplomatul.

În acelaş context vicepremierul Vasilii Şova a confirmat la reuniunea "5+2" dorinţa R. Moldova ca activitatea acestui format de negocieri să revină la obiectivul principal pentru care a şi fost creat.

"Obiectivul central al formatului "5+2" este "elaborarea şi agrearea parametrilor finali ai modelului de reglementare în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM în cadrul frontierelor recunoscute internaţional şi cu un statut special pentru Transnistria, cu avansarea concomitentă a dialogului pe toate coşurile de pe agenda procesului de negocieri şi promovarea unor proiecte viabile privind consolidarea încrederii".

Partea transnistreană declară că, "discuţiile au fost foarte dificile", a fost discutată problematica cauzelor penale motivate politic, inclusiv în legătură cu subiectul folosirii terenurilor din raionul Dubăsari, problematica telecomunicaţiilor şi a participării automobiliştilor transnistreni în traficul internaţional. Partea transnistreană a abordat problema importurilor de medicamente, alimente şi alte bunuri de larg consum în contextul controlului vamal moldo-ucrainean la punctul de control Cuciurgan, a importului de carburanţi prin partea nordică a căii ferate, precum şi problema carierei din raionul Dubăsari al RMN". 

Discuţiile de la Bratislava au avut loc pe 9 şi 10 octombrie.