Administraţia de la Tiraspol renunţă la deciziile ce vizau locuitorii din satul Varniţa
Vizualizari:

Administraţia de la Tiraspol renunţă la deciziile ce vizau locuitorii din satul Varniţa

Guvernul de la Chişinău, reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană din formatul de negocieri „5+2” au fost informaţi astăzi că administraţia de la Tiraspol renunţă la pretinsele decrete instituite unilateral în data de 25 ianuarie 2019, care vizau autorităţile publice locale şi locuitorii din satul Varniţa, raionul Anenii Noi.

„Decizia a fost luată în urma efortului autorităţilor de la Chişinău şi a dialogului continuu  atât cu mediatorii şi observatorii din formatul de negocieri „5+2” cât şi cu reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol”, se spune într-un comunicat al Biroului de reintegrare.

Amintim că pe 25 ianuarie curent, liderul de la Tiraspol a semnat o aşa-numită decizie în care se menţionează precum că satul Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcţiile instituţiilor publice sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. Astfel, administraţia din stânga Nistrului a decis să declare nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varniţa, obligând locuitorii să le perfecteze la reprezentanţele transnistrene.

Ulterior, Comisia Unificată de Control a tras un semnal de alarmă şi a spus că peste Nistru sunt instalate, fără permisiune, posturi mobile de "grăniceri" şi "vameşi".  În doar câteva zile, transnistrenii au amplasat ilegal aşa-numite posturi mobile de "grăniceri" şi "vameşi", la intersecţia unor străzi ce separă oraşul Tighina de satul Varniţa, dar şi la staţia de cale ferată Tighina-2. 

Reprezentanţii de la Chişinău consideră că aceste decizii unilaterale sunt provocări generate de către reprezentanţi din regiunea transnistreană.

De asemenea, amintim că Premierului Pavel Filip a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să sesizeze opinia internaţională, dar şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană pentru a face uz de toate pârghiile formatului de negocieri „5+2” şi de a impune administraţia de la Tiraspol să renunţe la acţiuni provocatoare.

Similare
RECOMANDĂRI