ACTUALITATE

ACUM cere dosar penal în cazul privatizării mai multor clădiri - „Frăţia privatizării”

post-img

Deputaţi ai Blocului ACUM au depus un demers la Procuratura Generală, în care acuză „privatizarea obscură a cantinei Guvernului, vilei cu statut de monument istoric şi Casei Presei (circa 2000 de metri pătraţi)”. Aceştia cer deschiderea unui dosar penal pe faptul privatizării ilicite a acestor obiecte.

Potrivit deputaţilor, în acest caz a fost aplicată o schemă de escrocherie cu implicarea funcţionarilor de rang înalt, când mai multe obiecte imobiliare de proprietate publică din centrul capitalei au fost transmise în locaţiune cu câteva luni înaintea privatizării, în vederea micşorării artificiale a preţurilor de înstrăinare. Totul, fără niciun concurs de selectare a locatarului.

Cazul privatizărilor a apărul în spaţiul public după investigaţia realizată de RISE Moldova, „Frăţia privatizării”. 

„Conform unui Regulament special învechit, în cazul privatizării bunurilor date în locaţiune, actul de evaluare a obiectelor supuse privatizării este prezentat de către ....locatar. Adică, de persoana care în exclusivitate dispune de dreptul de a privatiza bunurile respective şi nu are niciun interes să plătească mai mult. Comisia de privatizare nu este obligată să efectueze proprie evaluarea. O schemă minunată de corupţie în detrimentul intereselor statului”, scrie deputatul Alexandru Slusari într-o postare pe o reţea de socializare.

În demers, deputaţii menţionează că, la începutul lunii mai, un grup de deputaţi au cerut informaţii de la Agenţia Proprietăţi Publice, cu privire la companiile care au privatizat aceste obiecte, sumele privatizării, dacă a existat o permisiune a organelor responsabile de ocrotirea monumentelor etc. Ei menţionează că pe site-ul Agenţiei Proprietăţii Publice nu se regăseşte nicio informaţie la acest subiect, iar imobilele respective nici nu se regăsesc în lista bunurilor supuse privatizării.

„Am primit înapoi o scrisoare cu lecţia teoretică cum legal ar trebui să aibă loc privatizarea bunurilor transmise în locaţiune. Noi ştim a citi actele normative. Problema este că voi nu vreţi să le executaţi cu bună credinţă. Nici măcar nu aţi răspuns dacă aceste obiecte au fost privatizate şi cu ce preţ”, scrie Alexandru Slusari.