ACTUALITATE

ACUM, către PSRM: „Avem ideologii prea diferite, este evident că nu putem avea o coaliţie”

post-img

Cei doi deputaţi ai blocului ACUM, veniţi la discuţii cu PSRM, au venit cu un mesaj tranşant: „despre o coaliţie ACUM- PSRM nici nu poate fi vorba”.

 „Diferenţele ideologice ale noastre sunt prea mari, de aceea nu putem avea o coaliţie cu PSRM”, a declarat Mihai Popşoi, deputat ACUM. 

Socialistul Ion Ceban a enumerat încă o dată criteriile şi legile propuse de PSRM, inclusiv partajarea funcţiilor de guvernare, PSRM pretinzând la funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

„Încrederea între cele doua partide (n.r. ACUM şi PSRM) este aproape de zero. La acest nivel de încredere, neavând certitudinea că proiectele noastre vor fi votate, să ne propuneţi să acceptăm acordarea funcţiei de speaker PSRM-ului... Ne puneţi într-o situaţie delicată. Este evident că blocul ACUM nu poate sa faca coaliţie cu PSRM, aici nu putem discuta. Avem diferite ideologii, dar există câteva lucruri comune, pe care şi noi, şi voi , le-am promis alegătorilor noştri”, a declarat Alexandru Slusari, deputatul blocului ACUM.

În acest sens, ACUM insistă pe o colaborare ACUM - PSRM pentru votarea pachetelor de legi privind dezoligarhizarea statului, însă refuză tranşant o colaborare ACUM-PSRM pentru partajarea funcţiilor şi crearea unei coaliţii.

„În condiţiile în care noi, PSRM, suntem gata sa susţinem proiectele dvs de legi, ale blocului ACUM, dvs sunteţi gata să examinaţi pachetul de legi propus de noi?”, a întrebat socialistul Ceban. 

Drept răspuns, Popşoi şi Slusari au declarat că proiectele ce ţin de geopolitică, care dezbină societatea, nu vor fi susţinute nicidecum de către ACUM. Printre proiectele ce nu vor fi acceptate de ACUM se numără cele prin care se oferă mai multe împuterniciri preşedintelui ţării, cu privire la acordarea unui statul limbii ruse, dar şi proiectele ce ţin de Găgăuzia.

În acelaşi timp, ACUM cere de la PSRM asigurări că nu vor face ulterior o coaliţie cu PD.

Totuşi, discuţia nu a avut vreo finalitate clară, întrucât cei prezenţi s-au contrat aproape tot timpul şi în toate, neajungând la un numitor comun.