ACTUALITATE

Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia Română au organizat o sesiune comună

Premieră ştiinţifică în ziua în care celebram 100 de ani de la votul istoric din Sfatul Ţării. Zeci de academicieni din România au venit la Chişinău şi împreună cu istorici şi academicieni basarabeni au participat la conferinţa dedicată centenarului unirii. Cu toţii au vorbit despre unire ca despre o izbândă identitară românească. Academia Română a decis deschiderea unei filiale la Chişinău.

Academicienii au făcut schimb de distincţii şi au vorbit despre actele de eroism ale înaintaşilor noştri care au reuşit să realizeze marele ideal al unităţii naţionale.

Marea Unire de la 1918 a fost posibilă datorită unor oameni curajoşi ca Ion Inculeţ, Pantelimon Halippa, Ion Buzdugan şi mulţi alţii. Noi, urmaşii, avem misiunea de a fi demni de truda lor.

Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român se numără printre instituţiile care au acordat o deosebită atenţie zilei simbol de 27 martie.

Şedinţa comună a celor două academii a culminat cu adoptarea unei rezoluţii prin care toţi participanţii au făcut un apel către oamenii politici de pe ambele maluri ale Prutului.

În încheierea enimentului, tineri de la Colegiul de Muzică Ştefan Neaga din Chişinău au ridicat sala în picioare cântând Hora Unirii.