AAC reacţionează la declaraţiile privind incidentul aviatic din spaţiul aerian al Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

AAC reacţionează la declaraţiile privind incidentul aviatic din spaţiul aerian al Republicii Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă susţine că a fost informată despre cazul în care un avion al companiei Air Moldova cu 140 pasageri la bord ar fi fost aproape de o coliziune în aer cu un alt avion de mici dimensiuni, în luna iunie, prin intermediul sistemului de raportare voluntară instituit pe site-ul caa.md. Atunci Autoritatea a cerul examinarea cazului de către MoldATSA şi prezentarea de către aceasta a unui raport.

Potrivit unui comunicat de presă al AAC, ulterior MoldATSA a prezentat Raportul de investigaţie şi Planul de măsuri corective. Pe data de 23 august, pe o reţea de socializare a fost publicată o sesizare pe acest caz.

Astfel, directorul adjunct interimar al AAC, Vladimir Gorea, a avut o întrevedere cu autorul sesizării, Eugen Sajin, controlor de trafic aerian MoldATSA, care a prezentat Autorităţii, Raportul independent realizat de câţiva specialişti din ramură, controlori trafic aerian şi piloţi.

Autoritatea Aeronautică Civilă susţine că urmează să examineze Raportul independent în corelare cu Raportul de investigaţie prezentat anterior de MoldATSA, iar ulterior să se expună. Totodată, în cadrul inspecţiilor, AAC va verifica inclusiv realizarea şi respectarea Planului de măsuri corective propuse de MoldATSA la solicitarea AAC.

O aeronavă a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, şi un avion de mici dimensiuni au fost aproape de o coliziune în aer, pe 23 iunie. Potrivit lui Eugen Sajin, angajat al companiei MoldAtsa, incidentul este trecut sub tăcere de reprezentanţii MoldAtsa şi ai Autorităţii Aeronautice Civile.

Într-o postare pe Facebook, Eugen Sajin, angajat al MoldAtsa, spune că angajaţii companiei se tem să raporteze astfel de incidente şi acuză compania de faptul că după ancheta asupra incidentului nu s-a schimbat nimic. „După incident ce credeţi, care a fost concluzia? au fost revizuite procedurile? A fost îmbunătăţit echipamentul? a fost suplinit personalul? S-au creat mecanisme de protecţie? NU”, scrie Eugen Sajin în postare.

Similare
RECOMANDĂRI