A fost semnat Memorandumul de Înţelegere prin care UE acordă Republicii Moldova sprijin macrofinanciar de 100 milioane de Euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost semnat Memorandumul de Înţelegere prin care UE acordă Republicii Moldova sprijin macrofinanciar de 100 milioane de Euro

Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat cu Republica Moldova şi alte 7 şate state partenere ale UE Memorandumuri de Înţelegere privind programele de asistenţă macrofinanciară. Acordurile fac parte din pachetul de 3 miliarde de euro pentru partenerii de extindere şi de vecinătate, menit să-i ajute pentru reducerea efectelor recesiunii economice provocată de pandemia de coronavirus.

S-a convenit deja asupra memorandumurilor de înţelegere cu Republica Moldova, Albania, Georgia, Iordania, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Ucraina. Patru din aceste documente au fost, de asemenea, semnate oficial: Republica Moldova, Kosovo, Macedonia de Nord şi Ucraina.

Pentru Republica Moldova, condiţiile de politici pentru programul AMF de 100 milioane EUR se referă la consolidarea managementului finanţelor publice, buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru Economie, a declarat: "Pandemia COVID-19 nu cunoaşte frontiere, iar impactul său economic şi social afectează fără precedent ţările din întreaga lume. Partenerii noştri de extindere şi de vecinătate sunt grav afectaţi, iar Uniunea Europeană are puterea financiară pentru a-i ajuta să reducă recesiunea economică provocată de pandemie. Comisia, în numele UE, colaborează cu zece ţări partenere pentru a le susţine eforturile şi pentru a pune în aplicare politici economice eficiente într-o perioadă de criză fără precedent. S-a ajuns deja la un acord cu opt parteneri într-o manifestare a solidarităţii UE.”

„Memorandumurile presupun acţiuni politice la care beneficiarii se angajează pentru a primi a doua tranşă de asistenţă. Aprobarea şi semnarea memorandumurilor de înţelegere reprezintă un pas important către prima plată în cadrul programelor, care depinde de îndeplinirea pre-condiţiilor politice, inclusiv de respectare a principiilor democratice, a drepturilor omului şi a statului de drept. Ţările beneficiare ar trebui, de asemenea, să beneficieze de un program de asistenţă financiară din partea FMI.

Programul AMF face parte din angajamentul mai larg al UE faţă de ţările învecinate şi faţă de ţările ce ţin de cursul de extindere şi este conceput ca un instrument excepţional de răspuns al UE la criză. Acesta este disponibil pentru partenerii de extindere şi pentru ţările din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave în balanţa de plăţi. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu ţările respective şi sprijinul unor politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Decizia privind acordarea de asistenţă macrofinanciară pentru zece parteneri de extindere şi de vecinătate în contextul pandemiei COVID-19 a fost propusă de Comisie la 22 aprilie şi adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu la 25 mai 2020.

Pe lângă AMF, UE sprijină Vecinătatea şi Balcanii de Vest prin mai multe alte instrumente, inclusiv ajutor umanitar, sprijin bugetar, programe tematice, asistenţă tehnică, finanţare mixtă şi garanţii din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă pentru a sprijini investiţiile în sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

Similare
RECOMANDĂRI