A fost revizuit numărul persoanelor care locuiesc în R. Moldova. „Sunt persoane care ies din ţară cu paşaportul unei ţări, apoi intră cu alt paşaport”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost revizuit numărul persoanelor care locuiesc în R. Moldova. „Sunt persoane care ies din ţară cu paşaportul unei ţări, apoi intră cu alt paşaport”

La începutul anului 2019, în Republica Moldova trăiau 2 681 735 de persoane cu reşedinţă obişnuită. 52,4% erau femei şi 47,6% – bărbaţi. Cifrele au fost oferite de Biroul Naţional de Statistică în cadrul unei prezentări publice a numărului revizuit al populaţiei Republicii Moldova.

Vitalie Valcov, directorul general al BNS, a precizat că au fost două impedimente care au făcut ca datele recensământului din 2014 să nu fie exacte. Potrivit acestuia, fluxul migraţional internaţional nu poate fi măsurat cu exactitate din cauză că Republica Moldova nu îşi controlează în totalitate frontierele şi mai există problema celor care au două sau mai multe cetăţenii. „Sunt persoane care ies din ţară cu paşaportul unei ţări, apoi intră în ţară cu alt paşaport”, a spus Vitalie Valcov.

Valentina Istrati, şefa Direcţiei recensăminte a BNS, a precizat că sintagma „reşedinţă obişnuită” se referă la „persoanele care au trăit în Republica cel puţin 9 luni în anii de referinţă”. Aceasta a mai spus că baza revizuirii numărului populaţiei a fost reprezentată de datele de la ultimul recensământ, numărul de naşteri şi cel al deceselor, precum şi migraţia netă internaţională nedeclarată.

Şefa Direcţiei recensăminte a BNS a precizat că instituţia a reuşit să revizuiască cei mai importanţi indicatori demografici cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Agenţiei Servicii Publice şi a Poliţiei de Frontieră.

Similare
RECOMANDĂRI