ACTUALITATE

A fost lansată campania “UE pentru Moldova rurală”

post-img

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat joi, în format online, campania “UE pentru Moldova rurală”. Scopul acesteia constă în reflectarea rezultatelor şi schimbărilor realizate în zonele rurale prin intermediul suportului Uniunii Europene.

„Republica Moldova se confruntă cu provocări deosebite în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, durabilitatea acesteia, locuri de muncă. Uniunea Europeană ca cel mai puternic susţinător al Moldovei vrea să ajute cetăţenii acestei ţări. Trebuie să se dezvolte întreaga ţară, nu doar capitala şi oraşele mari, ci fiecare  localitate, fiecare sat. Or, pentru asta trebuie un loc de muncă, cu salariu bun, infrastructura potrivită, servicii bune şi de calitate pentru oameni”, a estimat Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, scrie Moldpres.

„UE acordă de mai mulţi ani susţinere pentru dezvoltarea localităţilor rurale ca oamenii să se simtă acolo bine, iar fiecare sat poate deveni un loc dezvoltat, cu oameni fericiţi. Azi lansăm o campanie, scopul căreia este  comunicarea,  în cadrul căreia dorim să informăm mai mulţi cetăţeni despre ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităţilor rurale din această ţară. Acest lucru a fost realizat printr-o serie de proiecte, programe bilaterale şi regionale. Noi oferim bani, iar voi realizaţi proiecte pentru viitorul vostru”, a relevat Peter Michalko.

„În pofida faptului că zonele rurale oferă un potenţial mare pentru dezvoltare, în special a turismului rural şi a agriculturii, din cauza lipsei de resurse financiare, insuficienţei factorului uman, avem indicatori mai reduşi în ceea ce ţine de nivelul de dezvoltare , creşterea competitivităţii, crearea locurilor de muncă la sate. Cu suportul UE, am reuşit să revizuim unele strategii, punând bazele elaborării unor regulamente pentru finanţarea programelor de dezvoltare rurală. Totodată, ca urmare a acestor intervenii am reuşit şi să modificăm legislaţia R. Moldova”, a menţionat Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În cadrul evenimentului au fost  puse în discuţie subiecte cum ar fi obiectivele şi sprijinul UE pentru zonele rurale în atenuarea impactului socio-economic cauzat de pandemia COVID-19; direcţiile de asistenţă ale UE şi proiectele sectoriale demarate pe tot teritoriul R. Moldova; istorii de succes la nivel naţional privind modernizarea satelor moldoveneşti cu sprijinul UE.

Conform statisticilor naţionale, populaţia rurală reprezintă puţin peste 40% din populaţia Republicii Moldova.