A fost lansat sistemul „e-Autorizaţie transport”
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

A fost lansat sistemul „e-Autorizaţie transport”

Repartizarea şi eliberarea autorizaţiilor pentru efectuarea transporturilor rutiere va putea fi efectuată prin intermediul Sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport”, lansat joi, la Chişinău. Acesta este o soluţie pentru informatizarea proceselor de business aferente activităţii Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) ce va facilita realizarea funcţiei de monitorizare, reglementare şi dezvoltare a transportului rutier pe teritoriul Republicii Moldova.

”Odată cu implementarea acestui sistem vor fi eliminate o serie de probleme, iar corupţia va fi diminuată în mod semnificativ. Sistemul „e-Autorizaţie transport” este o soluţie din categoria Guvern către cetăţean şi Guvern către business care are drept scop tranziţia de la procesele manuale la cele digitale şi diminuarea intermediarilor în acesta. Este un lucru foarte necesar, mai ales în condiţiile acestei pandemii. Este un bun început pentru automatizarea activităţii Agenţiei Naţionale Transport Auto”, a remarcat premierul Ion Chicu.

Lansarea Sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport” a fost posibilă datorită unui proiect al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), scrie Moldpres.

„Această iniţiativă reprezintă o colaborare de mai mult de un an dintre ANTA, Ministerul Economiei şi Infrastructurii  şi USAID, iar sistemul „e-Autorizaţie transport” este un succes important, fiind un pas major înainte în activitatea ANTA. Până nu demult actele Agenţiei erau menţinute pe suport de hârtie, majoritatea solicitărilor fiind depuse personal la oficiul central. Moldova a fost ultima ţară din Europa unde se practica depunerea cererilor pe hârtie, or, această situaţie de astăzi se schimbă”, a relevat   ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Conform experţilor USAID, implementarea sistemului „e-Autorizaţie transport” va permite transportatorilor economii anuale de peste două sute de mii de dolari.

„Sistemul „e-Autorizaţie transport” este foarte important, constituind o prioritate a ministerului. Este un instrument digital capabil să creeze o nouă infrastructură funcţională pentru transportatorii auto. Acesta vine ca răspuns la nevoie agenţilor economici prin simplificarea procedurii şi reducerea la maxim a cozilor de la ghişee, un fapt relevant mai ales în contextul crizei pandemice”, a menţionat Sergiu Railean, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

„Am reuşit să dezvoltăm un sistem care are la bază experienţă internaţională. ANTA a demonstrat că este un partener foarte bun. Am lucrat cu ei pentru a asigura echipament, servicii de instruire, iar acum Agenţia deţine capacităţile necesare pentru a opera acest program. Ulterior, vom promova un amplu sistem de comunicare, însă până la final, proprietarul acestui sistem va fi ANTA, Guvernul Republicii Moldova şi cetăţenii ţării”, a subliniat Douglas Muir, director de program USAID. 

Sistemul „e-Autorizaţie transport”  este implementat cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, în baza Acordului de Înţelegere semnat de către Programul USAID Reforme Structurale în Moldova şi Agenţia Naţională Transport Auto pentru eficientizarea şi dezvoltarea SIA E-AT.

Sistemul Informaţional Automatizat „e-Autorizaţie transport” va contribui la modernizarea şi sporirea calităţii serviciilor publice prestate de către Agenţie. Fiind integrat cu alte sisteme informaţionale, acest sistem va reprezenta un mediu informaţional securizat, exhaustiv şi transparent, prin raţionalizarea procedurii de recepţionare şi examinare a cererilor de eliberare a actelor permisive. Sistemul este disponibil pe www. eat.anta.gov.md.

Similare
RECOMANDĂRI