A fost ales noul reprezentant special pentru reglementarea transnistreană al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE
Sursa foto:mzv.cz Vizualizari:

A fost ales noul reprezentant special pentru reglementarea transnistreană al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE

Noul reprezentant special pentru reglementarea transnistreană al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE este ministrul italian de Externe, Franco Frattini, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene. Acesta a declarat, după numirea sa în funcţie, că mizează pe un rol pozitiv al Rusiei în reglementarea transnistreană şi pe o bună cooperare cu Moscova şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că acesta este un bun prieten de-al său.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de ştiri Ria Novosti, Frattini a spus că în viitorul apropiat va vorbi la telefon cu oficialii de la Moscova pentru a coordona priorităţile preşedinţiei OSCE, pe care Italia o deţine în 2018. „Autorităţile ruse, indiscutabil, joacă un rol primordial în reglementarea transnistreană”, a spus Frattini, citat de Europa Liberă. 

În opinia sa, în viitorul apropiat se poate ajunge la soluţii în cel puţin două chestiuni sensibile de pe masa de negocieri – plăcuţele de înmatriculare pentru maşinile transnistrene şi libertatea de circulaţie. Pentru prima problemă Frattini propune modelul italian, aplicat provinciei autonome Bolzano. „Simbolul acestei regiuni apare pe plăcuţele maşinilor înmatriculate în provincia respectivă. Un astfel de simbol al Transnistriei ar putea apărea pe maşinile moldoveneşti şi în felul acesta ar fi recognoscibile pentru cetăţeni”, a declarat Frattini pentru Ria Novosti.

Anul trecut, preşedinţia în exerciţiu a OSCE a fost deţinută de Austria. La sfârşitul anului au fost semnate înţelegeri în cinci dintre problemele care au tensionat relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol în ultimele decenii – deschiderea podului de la Gura-Bîcului, reglementarea situaţiei fermierilor moldoveni care au terenuri în regiunea transnistreană, activitatea şcolilor cu predare în grafia latină, apostilarea diplomelor de studii transnistrene şi asigurarea legăturilor telefonice fixe şi mobile între cele două maluri ale Nistrului.

Mai mulţi experţi de la Chişinău au apreciat atunci că aceste înţelegeri au fost posibile în urma unor înţelegeri din culise a oligarhilor de la Chişinău şi Tiraspol – liderul PD, Vladimir Plahotniuk şi şefful holdingului Sheriff, Victor Guşan.

Similare