95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu „putregaiul inelar al tuberculilor”
Sursa foto:ANSA Vizualizari:

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu „putregaiul inelar al tuberculilor”

95% din loturile de cartofi care vin în Republica Moldova sunt infestate cu bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută ca şi „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecţia este periculoasă pentru cultură, pierderile pot ajunge şi la 100% din producţie.

Pătrunderea cartofilor infectaţi pe piaţă afectează consumatorul din punct de vedere financiar, deoarece după înlăturarea părţilor afectate pentru consum rămâne foarte puţin cartof. Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) le cer importatorilor să informeze consumatorul despre prezenţa bacteriei şi, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preţ redus, transmite IPN.

În cadrul unor discuţii cu participarea importatorilor, Vladislav Cotici, director general ANSA, a comunicat că din 600 de probe de cartof investigate începând cu luna septembrie, doar puţin peste 50 au fost conforme. În cazul a 24 de loturi, s-a dispus returnarea cartofilor în ţara producătoare.

Cei mai mulţi cartofi ajung în Moldova din Belarus, Ucraina şi Rusia, ţări unde „putregaiul inelar al tuberculilor” nu este considerat organism de carantină, a precizat Ela Malai, director adjunct ANSA. Instituţia a plasat pe pagina web o listă cu producătorii din Belarus „liberi” de această bacterie. Ela Malai le-a sugerat agenţilor economici să ţină cont de această listă la încheierea contractelor de import. Nici producţia autohtonă nu este în totalitate conformă. În 2019, în zonele de nord au fost prelevate 19 probe, dintre care doar şase au fost conforme, a specificat directorul adjunct ANSA.

Eugenia Tulgara, expert în protecţia plantelor ANSA, a menţionat că la început maladia nu se observă, iar pe parcursul creşterii cartoful începe să capete o culoare întunecată. Bacteria este transmisă prin intermediul tuberculilor bolnavi, dar şi prin sol, apă, insecte. Combaterea acesteia este practic imposibilă. Experta spune că, la importul cartofilor, trebuie să existe certificate din care rezultă că în ţara exportatoare nu a existat bacteria cel puţin în ultimii doi ani.

Viorel Chetrari, şef adjunct al Direcţiei coordonarea posturilor la frontieră din cadrul ANSA, a spus că, pe lângă ţările de import tradiţionale, importatorii au început să aducă cartofi şi din alte ţări, dar şi aceştia sunt infestaţi.

Reprezentanta Direcţiei politici în domeniul protecţiei plantelor, la  Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Olga, Savencov, a declarat că legislaţia din domeniul fitosanitar este practic în totalitate armonizată la legislaţia UE şi interzice importul cartofilor neconformi.

Consumatorii se plâng că sunt nevoiţi să arunce la coş cea mai mare parte din cartofii cumpăraţi. Din 10 kg, ajung să fie consumate numai 2 kg, a remarcat Roman Vengher, şeful diviziunii municipale ANSA. Problema este semnalată şi de responsabilii de alimentaţie din şcoli şi grădiniţe.

De cealaltă parte, agenţii economici importatori prezenţi la conferinţă s-au plâns că, din cauza verificărilor multiple şi pentru că, în unele cazuri, loturile de cartofi au fost returnate, înregistrează pierderi financiare şi s-au înrăutăţit relaţiile cu producătorii.

Similare
RECOMANDĂRI