85 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

85 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru

Pe 14 februarie 1935 s-a născut unul din marii poeţi români care a promovat dragostea de neam şi de limba română, Grigore Vieru.

Supranumit „Poetul podului de cuvinte” Grigore Vieru a afirmat că: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”. 

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ş.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 -  membru corespondent al acesteia. 

Implicat în Mişcarea de Eliberare Naţională a Românilor din Basarabia, poetul Grigore Vieru a fost unul dintre iniţiatorii Frontului Popular din Moldova şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. 

A participat la sesiuni ale Sovietului Suprem în care a susţinut vehement necesitatea introducerii limbii române ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină în Republica Moldova. 

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

A fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, la Chişinău, în Cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporţii de la înmormântarea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10 întreaga Republică ţinând un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi câte o stradă din Iaşi şi Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău.

Similare
RECOMANDĂRI