ACTUALITATE

80 de ani fără Basarabia: Represaliile sovietice, parte a unui plan de exterminare etnică, au lăsat răni adânci

Represaliile sovietice, parte a unui plan de exterminare etnică, au lăsat şi acum răni adânci. La Bălţi au fost comemoraţi toţi cei care au fost victimele sovieticilor iar supravieţuitorii au povestit cu durere în suflet clipele tragice pe care le-au trait.

 
Au trecut 80 de ani de la ocupaţia sovietică din vara anului 1940 dar nimic nu a putut şterge din memorie chinul şi înstrăinarea poporului roman din Basarabia şi Bucovina. Represaliile sovietice, parte a unui plan de exterminare etnică, au lăsat şi acum răni adânci. La Bălţi au fost comemoraţi toţi cei care au fost victimele sovieticilor iar supravieţuitorii au povestit cu durere în suflet clipele tragice pe care le-au trait. 

28 iunie 1940 a fost o zi în care viaţa multor români s-a schimbat. Mulţi basarabeni au fost ucişi sau trimişi în lagărele din Siberia şi Kazastan. Urmaşii victimelor au venit astăzi la Bălţi să le aducă un omagiu. 

"Tatăl meu a fost în lagăr a stat în lagăr in gura morţii era acolo armata română a la salvat o ajuns viu şi a venit acasă şi eu m-am născut după război de ce noi avem aşa probeleme cu ruţii noi nu le facem nimic rău ce vor ei de la noi. Trăim o zi de mare durere, trăim o zi a memoriei noastre colective care este o rană vie care nu este tămăduită. Rana Aceasta vie ne trezeşte un sentiment deosebit patriotic sp devenim cu toţii acei car ene auyim astăzi ne întâlnim comemorăm această zi a a ocupaţieie sovietice durerea aceasta este necesar să fie cunoscută de toţi oamenii care trăiesc  pe acest petic de pământ. Noi suntem cei care au suferit în uruma ocupaţieie societice pe care ocupanţii o numesc eliberare . Aş vrea să ii întreb de ce şi d ecine ne-au eliberat? De fraţii noştri, de patria notară de pământul nostru ne-au eliberat?Stiu ce sofiste trebuie să ai ca sa vii in casa cuiva ca să te aranjez si sa fii mare gospodar şi să fii stăpân în casă străină", spun oamenii.
 
Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi, executaţi în primul an de ocupaţie sovietică şi în anii de după 1944.

Adevărul istoric despre acele evenimente trebuie restabilit. Ocupaţia  sovietică de atunci nu a adus bunăstarea promisă ci doar lacrimi. 

"Mulţi patrioţi care râvneau la Unirea cu România, la revenirea la Patria Mamă au murit aşa si nu au mai vazut. Unica ce mă rog e să ajung să trăiesc în patria neamului meu. Si in ziua de astăzi simţim efectul acestei ocupaţii prin dezmembrarea de trupul nostru firesc de ţară prin dezbinarea poporului nostru", spun oamenii.

Cei prezenţi la evenimentul de comemorare de la Bălţi au aprins luminări şi au îngenuncheat. Cu toţi îşi doresc ca Armata a14-a a Federaţiei Ruse, staţionată ilegal pe teritoriul Republici Moldova, să plece din ţară.