ACTUALITATE

77 de companii care au tangenţe cu Ilan Şor ar fi beneficiat de credite de la cele trei bănci

Raportul fraudei bancare, întocmit de compania americană Kroll, a fost publicat. Documentul Kroll 2 prezintă doar schema detaliată a devalizării sistemului bancar din Republica Moldova, nu şi lista finală a beneficiarilor. Potrivit deputaţilor comisiei de anchetă, procuratura generală cunoaşte numele tuturor beneficiarilor furtului bancar, însă acestea sunt ţinute în mare secret. De cealaltă parte, însă, procurorul general spune că nu există o listă a destinatarilor banilor. Potrivit raportului Kroll 2, principalul beneficiar al furtului secolului este fostul primar de Orhei Ilan Şor şi companiile gestionate de acesta.

La insistenţa deputaţilor comisiei de anchetă care investighează circumstanţele producerii celui mai mare furt din istoria ţării, raportul Kroll 2, care conţine schemele devalizarii, a fost publicat. Potrivit deputaţilor, raportul ar fi incomplet, întrucât anexa documentului ce conţine lista beneficiarilor finali ar fi ascunsă la procuratură.

Mai mult, reprezentanţii procuraturii spun că publicarea raportului Kroll 2 poate determina compania americană să acţioneze Republica Moldova în judecată pentru nerespectarea clauzei privind confidenţialitatea raportului.
 
Potrivit raportului Kroll 2, principalul beneficiar ar furtului miliardului ar fi fostul primar de Orhei, Ilan Şor. Documentul relevă că 77 de companii care au tangenţe cu el ar fi beneficiat de credite de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Analiza experţilor americani arată că grupul companiilor Şor ar fi beneficiat de credite neperformante de la cele 3 bănci în valoare de aproape 3 miliarde de dolari. Acum câteva săptămâni, fostul primar de Orhei Ilan Şor a fugit din Republica Moldova. Se vehiculeaza că s-ar afla în Israel, ţară care nu-şi extrădează cetăţenii.
 
În legatură cu fuga lui Ilan Şor din Republica Moldova, procurorii au deschis un nou dosar penal.
 
Potrivit reprezentanţilor procuraturii generale, până la această oră din totalul fraudei bancare s-a reuşit recuperarea a 2 miliarde de lei. De asemenea, s-a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de alte 2,5 miliarde de lei.