ACTUALITATE

75 milioane euro pentru eficienţa energetică a Republicii Moldova. Andrei Spînu: „Acest pachet financiar din partea partenerilor europeni este un pas important spre a deveni mai independeţi”

post-img

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Uniunii Europene şi Uniunea Europeană vor oferi, în comun, 75 milioane euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie în clădirile publice din Republica Moldova. Acesta este primul proiect naţional de eficienţă energetică implementat în ţară.

BERD şi BEI sprijină eficienţa energetică a clădirilor publice din Republica Moldova prin acordarea de împrumuturi în valoare de 30 milioane euro fiecare, iar Uniunea Europeană completează investiţia cu 15,2 milioane euro în formă de granturi de pe Platforma de Investiţii pentru Vecinătate (NIP) şi Fondul fiduciar de asistenţă tehnică al Parteneriatului Estic (EPTATF). 2,8 milioane euro din granturile UE vor finanţa asistenţa tehnică pentru sprijinirea implementării proiectului, iar 12,4 milioane euro vor finanţa creşterea numărului de renovări pentru eficienţă energetică a clădirilor publice. BEI va gestiona grantul UE.

Circa 60% din consumul final de energie în Republica Moldova ţine de sectorul construcţiilor. O mai bună eficienţă energetică va fi obţinută prin îmbunătăţirea izolaţiei clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire şi ventilaţie mai eficiente din punct de vedere energetic şi prin integrarea surselor regenerabile de energie şi introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

„Republica Moldova, ca şi alte ţări, a trecut printr-o perioadă de criză energetică, care a motivat fortificarea unei strategii mai bune, dar şi utilizarea acestei crize ca un imbold pentru creşterea securităţii şi eficienţei energetice a statului. Acest pachet financiar din partea partenerilor europeni este un pas important spre a deveni mai independenţi, mai competitivi şi mai rezistenţi în problemele energetice. Suntem foarte recunoscători că UE este mereu alături de noi prin proiecte extraordinare pentru cetăţenii noştri. Astfel de acorduri de finanţare ne apropie de standardele europene, la cel mai înalt nivel”, susţine viceprim-ministru şi ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Clădirile mai ecologice şi economiile aferente de energie vor ajuta Republica Moldova să–şi reducă consumul total de energie şi nu mai puţin important - factura la energie. Eficienţa energetică şi a resurselor, precum şi capacităţile mai mari de producere a energiei din surse regenerabile reprezintă principalele modalităţi de reducere a dependenţei de importurile de surse de energie”, a declarat vicepreşedinte BERD pentru Politici şi Parteneriate, Mark Bowman.

Se preconizează ca proiectul să atragă expertiză din sectorul privat şi să includă prevederi privind performanţa energetică şi specificaţii tehnice în contractele de construcţii. Acesta va reprezenta o oportunitate majoră de a crea locuri de muncă în plan local şi de a stimula sectorul construcţiilor din Republica Moldova.

„Succesul acţiunilor climatice pentru salvarea Planetei de efectele devastatoare ale încălzirii globale va depinde în mod semnificativ de capacitatea noastră de a face oraşele noastre mai eficiente din punct de vedere energetic. Oraşele consumă cea mai mare parte a energiei Planetei şi creează cea mai mare parte a emisiilor de CO2, ceea ce face proiectele, precum acesta, extrem de importante pentru un viitor verde, sigur şi durabil pentru Moldova, pentru Europa şi pentru întreaga Planetă. Beneficiile pentru societate în ansamblu includ reducerea poluării şi îmbunătăţirea sănătăţii şi a mediilor de lucru în clădiri. Banca Europeană de Investiţii este foarte mândră de contribuţia sa şi de parteneriatul nostru care se dezvoltă rapid cu Republica Moldova şi este pregătită să intensifice activităţile şi să accelereze creşterea socială şi economică a ţării”, a declarat vicepreşedintele BEI, responsabilă de operaţiunile din Republica Moldova, Teresa Czerwinska.

„Investiţiile în eficienţa energetică reprezintă o strategie reciproc avantajoasă, care consolidează securitatea energetică a Republicii Moldova. Uniunea Europeană a contribuit la “Programul de eficienţă energetică în Republica Moldova”, prima iniţiativă la scară naţională în domeniul eficienţei energetice din ţară, prin intermediul unui grant considerabil. Acest sprijin va îmbunătăţi capacitatea autorităţilor centrale şi locale de a pune în aplicare măsuri cuprinzătoare de eficienţă energetică. Ne bucurăm că munca de succes în domeniul eficienţei energetice din ultimii ani, susţinută de UE, va fi extinsă prin intermediul unui astfel de program ambiţios. Vor fi recondiţionate clădirile publice, ceea ce va aduce beneficii directe şi tangibile cetăţenilor. Programul va stimula dezvoltarea economică şi va preveni emisiile de CO2, conform domeniului de aplicare a Tranziţiei ecologice”, susţine Ambasadorul UE în Republica Moldova, 𝐉𝐚̄𝐧𝐢𝐬 𝐌𝐚𝐳̌𝐞𝐢𝐤𝐬.

Operaţiunea face parte dintr-un efort mai larg al Echipei Europa de a sprijini Republica Moldova, de a accelera creşterea economică şi socială ecologică şi durabilă, de a obţine independenţa energetică şi decarbonizarea economiei acesteia. De asemenea, sprijină acţiunile climatice globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, un factor major, ce contribuie la încălzirea globală.

Acest proiect susţine îmbunătăţirea eficienţei energetice ca una dintre cele cinci iniţiative emblematice ale Planului Economic şi de Investiţii al Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic pentru Republica Moldova. Operaţiunea a fost anunţată la Summitul Parteneriatului Estic al UE de la Bruxelles.