575 de conaţionali au revenit acasă, prin culoare tranzit, organizate de autorităţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

575 de conaţionali au revenit acasă, prin culoare tranzit, organizate de autorităţi

Pentru 575 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au revenit acasă în ultimele 24 de ore, autorităţile naţionale au asigurat culoare tranzit, prin înţelegere cu statele vecine. Astfel că 105 conaţionali au revenit din Federaţia Rusă, cu tranzitarea teritoriului Ucrainei şi intrarea în ţară prin punctul de trecere Otaci.

Alţi 250 de cetăţeni ai Republicii Moldova au revenit din Polonia, prin tranzit teritoriul ucrainean şi cu intrare în ţară prin punctul de trecere comun Criva. Iar 220 de pasageri moldoveni au revenit din Franţa, fiindu-le asigurat un zbor charter Paris-Chişinău.

Conform procedurilor operaţionale, poliţiştii de frontieră au supus termometriei toţi cetăţenii şi au dat spre completare fişele epidemiologice individuale, inclusiv persoanele au depus Declaraţia pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile. În rezultat, niciun conaţional care a sosit pe cale terestră nu a prezentat simptomatica bolii COVID-19, fiind lăsaţi să se deplaseze la domiciliu. Însă în fluxul de călători înregistrat pe Aeroportul Internaţional Chişinău au fost identificaţi doi conaţionali, care ar fi avut contact cu persoane infectate cu COVID-19, fapt pentru care s-a solicitat serviciul medical de urgenţă 112.

Totodată, poliţiştii de frontieră au informat persoanele despre obligaţia respectării regimului de autoizolare şi despre sancţiunile contravenţionale sau penale care vor fi aplicate celor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie.

Revenim cu apelul către conaţionalii, care sunt în străinătate şi au nevoie de asistenţă şi informaţii în contextul pandemiei COVID-19, înainte de a planifica călătoria să contacteze misiunile diplomatice sau a oficiului consular din statul în care se află. La fel, cetăţenii pot contacta Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
 
Similare
RECOMANDĂRI