ACTUALITATE

55 de voluntari noi ai Corpului Păcii au depus jurământul

post-img

55 de voluntari noi ai Corpului Păcii au depus joi, 16 august, jurământul. Cel de-al 33-lea grup de voluntarii a sosit în Republica Moldova pe 6 iunie şi a finalizat un program de instruire intensivă pentru a deveni profesori de limbă engleză şi educaţie pentru sănătate, consultanţi în dezvoltare comunitară şi organizaţională în întreaga ţară.

Pe parcursul instruirii, voluntarii au locuit în familii gazde şi au studiat limba română, transmite IPN.

Directorul interimar al Corpului Păcii, Anna Todorova, a declarat că serviciul în Corpul Păcii se bazează pe cele mai bune tradiţii ale culturii americane, acelea de a face voluntariat în sprijinul comunităţilor şi de a implica activ cetăţenii. Potrivit ei, au trecut aproape 57 de ani de când preşedintele John Kennedy şi primul director al Corpului Păcii au trimis primii voluntari peste ocean pentru efectuarea celor doi ani de serviciu. „De la bun început, Corpul Păcii a fost aspiraţia vizionarilor, care au prevăzut posibilitatea ca eforturile simple ale oamenilor ce lucrează împreună pentru a construi punţi culturale şi de comunicare să poată deveni un instrument puternic pentru „pacea în lume prin prietenie””, a notat directorul.

Anna Todorova a menţionat că cei 55 de voluntari vor învăţa multe despre cultura moldovenească, dar şi vor împărtăşi din cultura americană elevilor şi comunităţii. Îşi vor face mulţi prieteni moldoveni şi vor stabili o relaţie de durată cu Republica Moldova. „Voluntarii sunt, de asemenea, dornici să facă cunoscută aici cultura noastră americană şi să îi ajute pe moldoveni să-i înţeleagă mai bine pe americani”, a mai spus Anna Todorova

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a declarat că jurământul de astăzi este doar începutul „călătoriei” voluntarilor Corpului Păcii. „Urmează să mergeţi în comunităţile moldoveneşti şi să începeţi o muncă dificilă şi, în acelaşi timp, plină de satisfacţie, în serviciul comunităţii. Vă urez succes în eforturile pe care le veţi depune şi, de asemenea, sincerele mele mulţumiri pentru tot ceea ce faceţi în reprezentarea Americii în calitate de ambasadori culturali”, s-a adresat ambasadorul voluntarilor.

Diplomatul şi-a exprimat convingerea că în următorii ani voluntarii vor contribui la consolidarea viitoarei generaţii de lideri. La fel, îi vor ajuta pe oameni să caute noi provocări şi să-şi asume riscuri, să înţeleagă că a nu reuşi nu înseamnă a suferi un eşec, dar a învăţa cum pot face mai bine lucrurile data viitoare.