5 decembrie, Ziua Internaţională dedicată Voluntarilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

5 decembrie, Ziua Internaţională dedicată Voluntarilor

Volunteers Act First. Here. Everywhere! este tema zilei din 2017. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat, în anul 1985, ziua de 5 decembrie ca Zi Internaţională a Voluntarilor în slujba dezvoltării sociale şi economice, sărbătorită de atunci în întreaga lume.

Tema zilei recunoaşte prezenţa voluntarilor în primele rânduri. Voluntarii sunt prezenţi în jurul nostru răspunzând la apeluri în momente de nevoie, ajutând la salvarea vieţilor şi sprijinindu-i pe cei care vor să-şi trăiască viaţa cu demnitate. Riscându-şi viaţa în fiecare zi pentru a se îngriji de persoanele afectate de conflicte, violenţă şi crize umanitare, voluntarii dau dovadă de umanitate şi determinare, informează Ştirile TVR.

De Ziua Voluntarilor, să luăm exemplul celor care cu altruism îi ajută pe alţii şi să ne hotărâm să contribuim şi noi acum, liber şi proactiv, pentru a avea cu toţii un viitor mai bun, se arată în mesajul Secretarului General ONU, Ban Ki-moon, de Ziua Internaţională a Voluntarilor.

Ziua Internaţională a Voluntarilor oferă, voluntarilor şi organizaţiilor, ocazia de a celebra munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile volunariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a agenţiilor ONU, a autorităţilor guvernamentale sau a sectorului privat.  În această zi sunt onoraţi toţi cei care s-au implicat în acţiuni voluntare în comunitate, la nivel naţional sau global, şi au adus schimbări pentru o mai bună guvernare, pentru coeziunea socială şi dezvoltare.

În fiecare an, dincolo de mobilizarea a mii de voluntari, programele organizaţiei Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV) contribuie la pace şi dezvoltare pledând pentru recunoaşterea şi integrarea voluntarilor şi a muncii în parteneriat în programele guvernamentale de dezvoltare.

Voluntarii pot lua parte la activităţile organizaţiilor care acţionează pentru dezvoltarea umană sustenabilă nu doar la faţa locului, ci şi online, prin Serviciul online de voluntariat al UNV.

Voluntariatul este o formă de donaţie, dar nu de bani sau obiecte, ci de timp şi de muncă, înseamnă o reţea de prieteni împlicaţi întru-un proiect – de asistenţă socială, ecologic, educaţional sau de comunicare - în care prietenia dă rezultatele în beneficiul asociaţiei şi al comunităţii sau societăţii.

Pe plan personal, voluntariatul este o experienţă unică, înseamnă bucuria de a ajuta şi de a fi alături de cei care au nevoie, este oporunitatea de a face o schimbare şi de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni şi contribuie la creşterea respectului de sine.

Similare