Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

32 de deţinuţi din Penitenciarul 17, Rezina, au donat sânge şi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19

32 de deţinuţi condamnaţi pe viaţă din Penitenciarul 17, Rezina, au donat sânge şi plasmă convalescentă pentru a salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de COVID-19. Acelaşi gest umanitar l-au făcut şi 32 de angajaţi ai închisorii.

Maxim este unul dintre deţinuţii condamnaţi pe viaţă din penitenciarul nr. 17 Rezina şi este pentru prima data când donează plasmă.

MAXIM, deţinut condamnat pe viaţă: "Sincer să vă spun n-am avut nici ezitări, nici dubii fiindcă dacă sângele meu sau prin orice altă metodă pot ajuta un om sau alţi omeni, sunt disponibil permanent". 

Natalia Cotoviţchi este angajată de trei ani în Penitenciarul din Rezina. Ea a donat peste 440 de grame de sânge.

NATALIA COTOVIŢCHI, angajat, Penitenciarul nr.17: "Cunosc persoane care într-adevăr sunt momente că nu au donatori şi este foarte problematic de a găsi plasmă sau săculeţ cu sânge. Nu sunt la prima donaţie, dar acum am decis deoarece aş dori să salvez o viaţă a cuiva".

VITALIE CEBAN, ofiţer superior, Penitenciarul nr. 17: "În luna septembrie m-am îmbolnăvit şi eu de această boală, de COVID, la mine a fost formă uşoară şi după ce m-am lecuit am hotărât să donez. 

Procedura de donare a sângelui durează 10 minute, iar a plasmei 40 de minute.

VIORICA CANDU, medic transfuziolog, Centrul Naţional de Transfuzie: "Am venit mai aproape de ei fiindcă avem o mare nevoie de componente de sânge şi de plasmă şi colectăm pentru a suplini stocurile care sunt foarte necesare, mai ales la momentul dat. Această plasmă este foarte stringentă la moment pentru cei grav bolnavi de la spitale şi din reanimările COVID-19".

Acţiunea de donare se desfăşoară în urma unui acord între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

ION PANAINTE, director, Penitenciarul nr. 17: "Suntem bucuroşi că avem această posibilitate să donăm, să ajutăm persoanele în cauză şi ori de câte ori va fi necesar o să venim cu aşa acţiuni din partea administraţiei şi o să-i ajutăm pe cei care au nevoie".

În Penitenciarul nr.17 din Rezina sunt 350 de deţinuţi, iar 150 dintre ei sunt condamnaţi pe viaţă.
Similare
RECOMANDĂRI