ACTUALITATE

31 mai - Ziua mondială fără tutun

post-img

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi marchează, la 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) pentru a reflecta şi accentua asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun şi de a susţine politici eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă. În anul 2020, această zi se desfăşoară cu tema ”Protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului şi prevenirea consumului de tutun” axată pe sporirea gradului de conştientizare privind impactul negativ pe care îl are consumul oricărui produs din tutun asupra sănătăţii: de la cancer – la bolile respiratorii cronice, şi cum industria tutunului îşi ”vânează” consumatori noi din rândul adolescenţilor şi tinerilor.

La nivel global, consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun sau aerozolii din produsele conexe. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei şi a produselor din tutun creşte riscul de cancer, boli cardiovasculare şi pulmonare.

În Republica Moldova consumul tutunului, expunerea la fumul de tutun şi al produselor conexe sunt factorii principali de risc pentru cel puţin şase boli cronice devastatoare, cu o incidenţă globală în creştere lentă:bolile cardiace, cancerul (îndeosebi cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza.

În Republica Moldova, conform Studiului Global al Adolescenţilor despre Fumat (GYTS, 2019) 16,3% din adolescenţi de 13 – 15 ani sunt fumători activi şi circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât ţigaretele obişnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun la domiciliu.

Companiile de tutun au cheltuit peste 8 miliarde de dolari în marketing şi publicitate, iar lumea a pierdut 8 milioane de vieţi cauzate de consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun.În Republica Moldova, din data de 20 mai 2020 este interzisă plasarea pe piaţă a produselor din tutun cu aromă caracteristică de mentol.