Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

300.000 de militari ruşi, zeci de mii de vehicule şi o mie de avioane şi elicoptere. Exerciţiu militar în Siberia

Rusia a invitat Turcia, ţară NATO, să ia parte la exerciţiul militar Vostok 2018, care începe în Siberia. Pentru cel mai mare joc de război din ultimii 37 de ani, ruşii au scos din cazărmi 300.000 de soldaţi şi mii de avioane, elicoptere şi tancuri.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Sergey Shoygu, citat de presa din Ucraina, la exerciţiu iau parte 300.000 de militari ruşi, 36.000 de vehicule şi piese de tehnică militară, 1.000 de avioane şi elicoptere.

Participă totodată la Vostok 3.200 de militari chinezi, precum şi un număr nespecificat de soldaţi din Mongolia.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, citat de presa ucraineană, spunea că prin numărul mare de militari mobilizaţi pentru Vostok 2018, Rusia arată că se concentrează puternic pe exersarea unui conflict la scară mare.

"Fiecare ţară e liberă să recurgă la astfel de aplicaţii militare, dar într-o manieră transparentă şi predictibilă", a completat Dylan White, care a amintit totodată faptul că Rusia şi-a folosit deja armata contra vecinilor din Ucraina şi Georgia.

O asemenea demonstraţie de forţă precum cea pe care o declanşează ruşii astăzi nu a mai fost pusă în scenă din 1981, când, sub preşedinţia lui Leonid Brejnev, peste 100.000 de militari ai URSS şi ai trupelor membre ale Tratatului de la Varşovia au participat la o aplicaţie considerată la vremea respectivă fără precedent pe timp de pace.

Anul trecut pe vremea aceasta, Rusia a desfăşurat exerciţiul Zapad-17, la care au participat doar 13.000 de militari.

Întrebat de ce anul acesta au fost scoşi din unităţi 300.000 de oameni, o treime din efectivul total al armatei ruse, după cum notează BBC, Dmitriy Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, a spus că "ţara trebuie să-şi testeze capacităţile de autoapărare, în condiţiile în care există o situaţie internaţională neprietenoasă şi agresivă la adresa Rusiei".

În altă ordine de idei, ruşii au făcut o mişcare surprinzătoare şi au invitat Turcia, ţară membră NATO, să ia parte la Vostok 2018, a anunţat luni cotidianul pro-guvernamental Yeni Shafac, care îl citează pe ministrul turc al Apărării, Hulusi Akkar.

Interesant este faptul că Turcia este reprezentată chiar în acest moment la exerciţiul Rapid Trident 18, care se desfăşoară în poligonul Yavoriv din Ucraina, sub comandă americană şi ucraineană.

Turcii nu au trupe aici, ci doar 3 ofiţeri. Deocamdată, Ankara nu a precizat dacă va accepta invitaţia Moscovei.

Similare
RECOMANDĂRI