ACTUALITATE

30 de tineri vor beneficia de burse anuale în valoare de 10.000 de lei în cadrul Programului „Burse pentru Viitorul Tău!”

post-img

30 de tineri vor beneficia de burse anuale în valoare de 10 000 mii de lei fiecare în cadrul Programului „Burse pentru Viitorul Tău!”. Astăzi a avut loc ceremonia de premiere a finaliştilor programului, care a ajuns la cea de-a V-a ediţie.

„Datorită acestor burse, 30 de studenţi, foarte buni şi foarte motivaţi, se vor concentra mai bine asupra studiilor, nefiind sustraşi de griji materiale şi de gândurile cum să-şi asigure careva necesităţi ce ţin de procesul educaţional. Vă felicit şi vă doresc să fiţi la fel de ambiţioşi şi de acum înainte”, a  afirmat ministrul Monica Babuc.
 
În acest an, la concurs au participat 119 de studenţi, de la 17 instituţii de învăţământ superior din ţară. În rezultatul evaluării dosarelor depuse, de către Comisia de Experţi Independenţi nominalizată în cadrul programului, au fost selectaţi 30 de finalişti, care vor beneficia de burse anuale în valoare de 10 000 mii de lei fiecare.
 
„Burse pentru Viitorul Tău!” reprezintă o continuare a programului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, care a fost lansat în 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare (CIU) şi a fost realizat pe parcursul a trei ediţii (până în anul 2012) cu sprijinul Fondului de Urgenţă/Fundaţiile pentru o Societate Deschisă. Începând cu anul 2014, proiectul este implementat de către CIU, cu suportul financiar al BC „Moldova Agroindbank” SA, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
 
Scopul proiectului „Burse pentru Viitorul Tău!” este de a contribui la reducerea inegalităţii în vederea accesului la studii universitare a tinerilor ce provin din familii social-vulnerabile din Republica Moldova, prin oferirea suportului financiar necesar întru asigurarea unei educaţii de calitate.  Pe parcursul celor patru ediţii anuale ale proiectului, începând cu 2014, 540 de studenţi au participat la concurs, fiind acordate în total în jur de 200 de burse. Grupul ţintă al iniţiativei îl reprezintă tinerii care provin din familii cu venituri modeste, din familii cu mulţi copii, care sunt orfani sau se află sub tutelă, şi/sau cu dizabilităţi, atât din zonele urbane, cât şi din cele rurale. Proiectul prevede oferirea, în bază de concurs, a 30 burse anuale în valoare de 10000 lei, orientate spre acoperirea unor cheltuieli ce ţin de efectuarea studiilor (taxei de studii, cheltuieli de cazare, masă, transport, rechizite de studiu ş.a.). Beneficiarii de burse pot candida pentru reînnoirea acesteia, în următorul an de studiu, cu condiţia demonstrării performanţelor academice şi a implicării în activităţi extracurriculare. Programul poate oferi susţinere pe o durată maximă de 3 ani de studiu.
 
Totodată, menţionăm că, în vederea stimulării şi susţinerii, inclusiv materiale astudenţilor din instituţiile de învăţământ superior, elevilor din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar, postsecundar nonterţiar şi profesional tehnic secundar, precum şi a persoanelor care studiază în învăţământul postuniversitar, de la bugetul de stat sunt acordate mai multe tipuri de burse: de studii, sociale şi de merit (Bursa Republicii, Guvernului, Gaudeamus ş.a.).