30.000 de euro mită pentru a accede în funcţia de şef de tren. CNA a efectuat percheziţii în birourile a 15 angajaţi ai CFM
Vizualizari:

30.000 de euro mită pentru a accede în funcţia de şef de tren. CNA a efectuat percheziţii în birourile a 15 angajaţi ai CFM

Ofiţerii CNA şi procurorii au desfăşurat astăzi percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale 15 angajaţi ai Cării Ferate din Moldova, aceştia urmând să fie escortaţi la sediul CNA pentru audieri, iar şeful direcţiei a fost reţinut pentru 72 de ore. Toţi 15 sunt bănuiţi de corupere pasivă şi riscă până la 10 ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Acţiunea are loc în cadrul a 34 de cauze penale, pornite pentru fapte de corupţie, în care sunt bănuiţi mai mulţi angajaţi ai întreprinderii.

Potrivit materialelor acumulate de CNA, factori de decizie ai ÎS „Calea Ferată din Moldova” ar fi pus în funcţiune o schemă prin care colectau bani de la însoţitorii de vagoane pentru a camufla neregulile legate de transportarea ilicită de pasageri sau bagaje, dar şi pentru a facilita promovările în funcţie ale unor angajaţi.

Astfel, au fost identificate cazuri în care şefii de tren colectau de la însoţitorii de vagoane sume ce variau între 300 şi 1500 de dolari per rută de tren pentru a nu include în actele de verificare abaterile constatate.

De asemenea, a fost documentat un caz de corupere la promovarea în funcţie a unei angajate a Direcţiei deservire călători. Mai exact, şeful direcţiei i-ar fi cerut subalternei sale 30 000 de euro pentru a influenţa persoane cu drept de decizie din cadrul întreprinderii să o avanseze în funcţia de şef de tren pe ruta Chişinău – Bucureşti.

În acelaşi dosar, s-a mai constatat că, în perioada  octombrie-noiembrie 2019, şase însoţitori de vagon ar fi transmis unui instructor al Rezervei însoţitorilor de vagoane o sumă de bani pentru ca acesta, la rândul lui, să-i determine pe membrii Comisiei de evaluare a actelor să treacă cu vederea neregulile depistate în activitatea însoţitorilor.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.

De menţionat că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Similare
RECOMANDĂRI