25 de ani de la cele mai sângeroase lupte duse la Nistru, pentru independenţa şi integritatea teritorială a Moldovei
Sursa foto:Radio Chişinău Vizualizari:

25 de ani de la cele mai sângeroase lupte duse la Nistru, pentru independenţa şi integritatea teritorială a Moldovei

În aceste zile se împlinesc 25 de ani de la luptele de la Tighina, în Republica Moldova. În timpul războiului de la Nistru din 1992, la Tighina au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene şi separatiştii transnistreni.

Pe 19 iunie, are loc un atac al gardiştilor şi cazacilor transnistreni asupra poliţiei moldoveneşti din Tighina. Poliţiştii reuşesc să se menţină pe poziţii, iar noaptea târziu în ajutor le vin alte detaşamente de poliţişti şi voluntari de la Varniţa, notează radiochisinau.md.

În dimineaţa de 20 iunie, oraşul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse încearcă să forţeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar sunt oprite de forţele moldovene.

Încep cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de pe Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei se trage cu armament greu. Concomitent sunt atacate localităţile Dubăsari, Cocieri, Doroţcaia, Coşniţa.

În final, trupele ruse şi cele transnistrene reuşesc să forţeze podul şi să intre în oraş. În urma acestor lupte şi-au pierdut viaţa aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alţi 300 au fost răniţi.

Pe 21 iulie 1992, preşedintele rus de atunci, Boris Elţin, şi preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, semnează la Moscova acordul de încetare a focului care a pus capăt confruntărilor armate dintre Chişinău şi Tiraspol, nu însă şi celor de ordin politic sau economic.

Similare