23 de producători de vinuri din Republica Moldova exportă pe piaţa din România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

23 de producători de vinuri din Republica Moldova exportă pe piaţa din România

Potrivit unor date prezentate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Chişinău, companiile vitivinicole din Republica Moldova au livrat cu 50% mai mult vin îmbuteliat în 2016 decât în 2013, cel mai important cumpărător fiind România.

Astfel, companiile din Republica Moldova au exportat în România de 3,5 ori mai mult vin în 2016 decât în 2014, în China de 3,4 ori mai mult, iar în Marea Britanie de aproape două ori mai mult.

Viticultura Republicii Moldova cuprinde soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar şi autohtonă. Arealul viticol constituie circa 112.000 de hectare plantate cu Vitis Vinifera, dintre care 70% plantate cu soiuri albe (Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote) şi 30% soiuri roşii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi), specifice regiunilor de sud. Soiurile aromate ocupă 36% din podgorii, iar soiurile autohtone reprezintă 10% din suprafeţe, printre acestea numărându-se: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Plăvai sau Viorica.

„România are o creştere constantă a consumului de vin, fiind o piaţă de desfacere interesantă şi atractivă pentru producătorii din Republica Moldova. Deşi România are producători mari de vin, cererea este în creştere şi pentru vinul moldovenesc, fiind o piaţă unde se consumă vinurile premium, de calitate înaltă, şi vinurile seci. Este un avantaj pentru noi care încercăm să educăm consumatorul spre consumul vinurilor seci. Exportăm în mai multe ţări din Uniunea Europeană, iar România este un punct strategic pe harta exporturilor noastre”, au explicat reprezentanţii unei companii producătoare de vin din stânga Prutului.

Cu o suprafaţă de peste 854.000 de plantaţii de viţă de vie, România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa, deţinând mai mult de o treime din totalul plantaţiilor viticole din Uniunea Europeană (36% din totalul de 2,4 milioane de exploataţii viticole din UE), relatează Magazinul Progresiv.

Similare