ACTUALITATE

2018 - Centenarul Unirii. Cum va sărbători Bucureştiul 100 de ani de la Marea Unire

post-img

Am păşit, deja, în anul ce aduce cu şine împlinirea unui secol de la crearea statului naţional unitar român prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Se împlinea, astfel, în urma Marelui Război de Reîntregire a Neamului şi a sacrificiului suprem făcut sub drapel de aproape 300 de mii de ostaşi, subofiţeri şi ofiţeri români, un vis de veacuri al poporului nostru, de la Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Iancu de Hunedoara şi Mihai Viteazul, până la generaţia paşoptistă, cel de a aduce în graniţele aceluiaşi stat toate teritoriile locuite de români şi aflate vreme de secole sub dominaţia marilor imperii.

n acest an, şi Bucureştiul, capitala României Mari de la 1918, se pregăteşte să marcheze momentul făuririi statului naţional unitar, să-i omagieze pe eroii Marelui Război de Reîntregire a neamului şi să readucă în memoria comunităţii faptele glorioase care au dus la Marea Unire, relatează Radio România.

Astfel, conform primarului general Gabriela Firea şi preşedintelui Comisiei Centenarului, academicianul Răzvan Theodorescu, în Capitală vor fi dezvelite, anul acesta, patru monumente de for public esenţiale pentru memoria noastră colectivă, ca naţie. Este vorba despre statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I „Întregitorul”, care va străjui Piaţa Victoriei.

Este vorba, de asemenea, despre copia statuii lui I. C. Brătianu, al cărei original realizat de către sculptorul francez Dubois a fost topit în timpul regimului comunist, care îşi va relua locul la Piaţa Unirii. Un monument dedicat Reginei Maria, soţia lui Ferdinand, supranumită în epocă „regina soldat” ca urmare a curajului şi devotamentului dovedite în evacuarea şi îngrijirea ostaşilor răniţi de pe front, va fi amplasat în zona Arcului de Triumf.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, în zona străzii General Berthelot, va fi amplasat un bust al şefului Misiunii Militare Franceze din România, generalul francez Henri Mathias Berthelot. Acestora li se adaugă bustul lui Avram Iancu, comandantul legiunilor româneşti din Transilvania în timpul Revoluţiei de la 1848, personalitate emblematică a luptei pentru emancipare naţională a românilor transilvăneni.

Tot pentru a marca Centenarul Mării Uniri, în zona Eroilor, va fi inaugurat Parcul Centenar, cu o suprafaţă de circa 1,2 hectare.

Din păcate, la presiunile unor forţe antiromâneşti, primarul general Gabriela Firea a făcut un pas înapoi şi a renunţat la Monumentul Mării Uniri, care ar fi trebuit să fie dezvelit în Piaţa Alba Iulia, tot în acest an al Centenarului.

În acest an, şi instituţiile de cultură din subordinea Municipalităţii, muzee şi teatre, ARCUB, CreArt, vor organiza spectacole, expoziţii şi alte manifestări culturale, vor lansa cărţi dedicate Centenarului Marii Uniri.

Un exemplu în acest sens este programul „România Dodoloaţă” ce va fi derulat în şcolile bucureştene, până în iunie 2019. Pe lângă spectacolul de teatru cu acelaşi nume, care încearcă să ilustreze pe înţelesul celor mici câteva pagini din cronica Marelui Război de Întregire a Neamului, programul le oferă copiilor posibilitatea de a participa la ateliere teoretice şi practice pe teme istorice, la concerte de muzică militară şi la demonstraţii de mânuire a carabinei de ţip drill-team, susţinute de către militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Şi primăriile de sector se pregătesc să marcheze Centenarul Marii Uniri. Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte este cel care va fi amplasat chiar în zona Palatului Copiilor.

Este vorba despre România Parc 2018,care va avea forma statului român în graniţele sale actuale, nu în cele ale României Mari, şi care îşi propune să reunească machete ale unor monumente reprezentative din toate zonele ţării şi monumente dedicate unor mari personalităţi ce au contribuit la realizarea Marii Uniri. Proiectul aparţine Primăriei Sectorului 4.

Primăria Sectorului 1 abia a lansat concursul de proiecte pentru marcarea Centenarului Marii Uniri. Probabil că şi celelalte autorităţi locale, ale sectoarelor 2, 3, 5 şi 6, vor dori să participe la acest efort de reîmprospătare a memoriei colectivităţii locale şi de cinstire a eroilor şi a faptelor de arme, ce au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Potrivit Radio Chişinău