Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

180 de basarabeni au fost blocaţi o zi şi o noapte în aeroportul din Praga

180 de basarabeni au fost blocaţi o zi şi o noapte în aeroportul din Praga. Cursa spre Chişinău a fost ieri suspendată pentru că nu era avizată de autorităţile Republicii Moldova. Oamenii au fost puşi pe drumuri din cauza lipsei de informare iar ministrul de Externe susţine că agenţia care a vândut biletele s-ar face vinovată. Toate cursele charter spre Chişinău sunt permise doar cu acordul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Lista curselor şi programările sunt pe site-urile ministerului de externe şi ale misiunilor diplomatice de peste hotare.

Fără explicaţii, fără hrană sau cazare, 180 de basarabeni s-au trezit ieri, blocaţi pe aeroportul din Praga. Zborul programat la ora 9 a fost anulat. Printre cei 180 de pasageri erau copii şi bătrâni, cu toţii blocaţi în aeroport.

Oamenii au rămas fără bani şi nu au avut nici măcar pentru o sticlă cu apă. Cineva de la companie le-ar fi chiar cerut biletele în schimbul banilor.

Angajaţii aeroportului din Praga le-au spus pasagerilor că zborul nu ar fi fost autorizat de către autorităţile din Republica Moldova.

Ministrul de externe al Republicii Moldova a precizat astăzi că zborul de la Praga nu a fost autorizat de către autorităţi. Agentul economic a vândut biletele fără a avea autorizaţia comisiei situaţii excepţionale de la Chişinău.

„Am avut aceeaşi situaţie ca şi scandalul de pe aeroportul din Paris. Nu a fost o problema creată de guvern sau ministerul de externe. Agentul economic a vândut populaţiei bilete fără a avea autorizaţie de la comisie. Am comunicat intens cu premierul ieri ca să găsim o soluţie ca să revină pasagerii acasă”, a declarat OLEG ŢULEA, ministrul de externe al Republicii Moldova.

În cele din urmă, avionul a decolat de pe aeroportul din Praga iar călătorii au ajuns acasă. Ministrul de externe a reamintit astăzi că listele pentru zborurile charter sunt făcute în exclusivitate de către ambasadele Republicii Moldova şi nu de către agenţii economic
.
În perioada 6-12 aprilie vor fi organizate curse aeriene charter pentru următoarele destinaţii: Frankfurt, Lisabona, Madrid, Bruxelles, Varşovia, Dublin şi Londra. Iar în perioada 13-19 aprilie vor fi organizate curse aeriene pentru repatrierea cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotarele ţării din următoarele destinaţii: Amsterdam, Veneţia, Paris, Berlin, Roma, Londra şi Praga.

Listele de pasageri vor fi formate exclusiv în baza listelor făcute de misiunile diplomatice. Orice alte liste nu sunt valabile. Au prioritate în avion copiii, studenţii, bătrânii şi persoanele cu nevoi speciale. În ultimele două săptămâni guvernul de la Chişinău a repatriat peste 4 mii de basarabeni cu ajutorul curselor charter.

Linkurile cu informaţii pentru fiecare stat sunt afişate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale Republicii Moldova.
Numai în ultimele 24 de ore, aproape 3 mii de persoane au intrat pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI