17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. În tragedia din SUA au murit 3.000 de oameni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. În tragedia din SUA au murit 3.000 de oameni

Se împlinesc 17 ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie. În atacurile asupra turnurilor gemene din New York şi a clădirii Pentagonului din Washington, precum şi după prăbuşirea unui avion de pasageri care zbura spre capitala americană au murit aproape 3.000 de oameni. Autorii atentatului au fost 19 terorişti din gruparea Al-Qaida, care au deturnat cele patru avioane comerciale cu scopul de a distruge simbolurile economice politice şi miltare americane.

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, 19 terorişti au deturnat patru avioane de pasageri care se deplasau către San Francisco şi Los Angeles. Aparatele decolaseră de pe aeroporturile din Boston, Newark şi Washington şi au fost folosite drept bombe zburătoare. Urmau să parcurgă o distanţă considerabilă - până pe coasta de vest - şi erau încărcate până la refuz cu kerosen.

Primele au lovit turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalti zgârie-nori din New York. Un Boeing 767 al companiei American Airlines a lovit turnul de nord, distrugând etajele superioare ale clădirii. După aproximativ 20 de minute, un alt Boeing 767 a lovit turnul de sud al World Trade Center. Evenimentul a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume. Un al treilea avion s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării. Un al patrulea aparat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Experţii susţin că se îndrepta, fie spre clădirea Capitoliului, fie spre Casa Albă.

După analizarea cutiilor negre ale acestui ultim avion, se pare că pasagerii, alarmaţi deja prin telefoane mobile în legătură cu cele întâmplate până atunci, au reuşit să-i împiedice pe terorişti să-şi pună în aplicare planul.

Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un „Război împotriva terorismului", invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al talibanilor, care adăpostea teroriştii Al-Qaeda. Au avut nevoie însă de zece ani pentru a-l găsi şi ucide pe creierul acestor atacuri, Osama bin Laden, în mai 2011.

Similare
RECOMANDĂRI