ACTUALITATE

168 de ambulanţe noi pentru Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă

post-img

Parcul de ambulanţe al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească va fi reînnoit cu 168 de ambulanţe. Guvernul a aprobat astăzi semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 12 milioane de euro.

Din contul împrumutului urmează să fie achiziţionate 35 de ambulanţe de tip „C” (ambulanţe terapie intensivă) şi 133 de tip „B” (ambulanţe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaţionale în domeniu. Urmare a reînnoirii parcului de ambulanţe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă şi va spori calitatea şi rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienţilor, inclusiv în sate.

Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanţa proiectului pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate populaţiei. „Aceste ambulanţe vin să îmbunătăţească sistemul medical, pentru că, nu o singură dată, am vorbit despre necesitatea de a aduce serviciile medicale mai aproape de oameni. Acest lucru poate fi atunci când construieşti spitale mai aproape de ei sau atunci când dezvoltăm infrastructura şi avem spitale poate mai puţine, dar mai bune, spitale de excelenţă. Şi atunci, având infrastructura şi ambulanţele, aducem oamenii în aceste spitale, unde ei vor beneficia de servicii calitative”, a spus Pavel Filip.

Pentru modernizarea parcului de autosanitare, anul trecut, Guvernul a alocat 51 de milioane de lei, pentru procurarea a 69 de ambulanţe. Primele zece dintre acestea au ajuns deja în ţară, iar până la finele lunii iulie urmează să fie livrate şi celelalte 59. Ambulanţele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgenţă prespitalicească din toate regiunile ţării şi din UTA Găgăuzia, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90 la sută.

Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale celor peste 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit şi în regim non-stop. În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la 870 mii de persoane.